Så lyckas du på Tinder

Hedda Sirén, Jonna Brander och Anna Friman jobbar alla på Schildts & Söderströms. Idén till en bok om Tinder föddes på förlagets julfest. Bild: Leif Weckström

Gifta män med konstigt språk och härliga snyggingar i skärgården. På dejtingappen Tinder finns båda, och mycket till. I en ny bok berättar finlandssvenskar om sina egna erfarenheter.

Vad ska du göra om du hittar kompisens man eller fru på dejtingappen Tinder?

– Jag tänker att det är komplicerat och man måste avväga från situation till situation. Man ska inte anta för mycket. Kanske kompisen också är på Tinder och har jätteroligt, säger Jonna Brander, en av redaktörerna för nya boken "Tinderdejten" från Schildts & Söderströms.

Anna Friman och Hedda Sirén, även de redaktörer för boken, säger att de skulle berätta för kompisen. Sedan kan kompisen bestämma vad hen gör med informationen.

– En man berättade för mig att han är i ett öppet förhållande, och på Tinder med sitt eget ansikte. För paret var det helt fine, men inte för alla bekanta. Det blev socialt så tungt att han måste byta sin profil till anonym, säger Anna Friman.

Inte bara för sex

För den som inte är bekant med Tinder: det är en dejtningsapp som man använder i mobilen. Du väljer vilket kön du är intresserad av, vilket åldersspann och hur många kilometers radie från dig. Sedan dyker användarna upp en och en, oftast med namn och bild. Utifrån bilderna och en kort presentationstext väljer du om du gillar dem (svajpa höger på skärmen) eller inte (svajpa vänster). Om personen gillat dig tillbaka kan ni börja chatta.

Profilbilden:

Jonna Brander: – Bäst funkar en vardaglig bild i en omgivning som visar vad man tycker om att göra. Bilden behöver inte vara så tillkrånglad.

Hedda Sirén: – Leende människor är mycket snyggare än allvarliga.

Första dejten:

Hedda Sirén: – En drink på väg hem från jobbet. Första dejten ska inte vara så storslagen för då blir förväntningarna lätt för höga.

Jonna Brander: – Vissa tycker om att gå en promenad, då får man åtminstone lite motion.

På Tinder finns människor på jakt efter olika saker, från tillfälligt sex till långa förhållanden.

– Vi ville visa att Tinder är som livet i stort. Många som aldrig varit där ser Tinder som något brutalt och sexorienterat, säger Hedda Sirén.

Det bästa med appen är enligt henne att man kommer utanför sin finlandssvenska bubbla och lär känna människor man aldrig hade träffat annars.

Det sämsta är redaktörerna eniga om: Tindersjukan, det vill säga känslan att det alltid kan finnas något ännu bättre bakom nästa hörn.

– Jag tror att man ska må ganska bra för att orka vara på Tinder. Du är ganska utsatt, för du kan bli bortvald när som helst, säger Anna Friman.

Därför ska man försöka se svajpandet som något ganska lättsamt, och inte som ett projekt som ska tas i mål.

Skor kan säga mycket om en människa, anser redaktörerna. Anna Friman, litterär chef på Schildts & Söderströms, visar upp sina. Bild: Leif Weckström

Skor säger mycket

Boken består mestadels av anonyma berättelser som samlats in via en svenskspråkig Facebookgrupp. En kvinna har skrivit om en man som annars verkade lovande, men dök upp på dejten iklädd barfotaskor som separerar tårna. De drack vin och såg en utställning på Ateneum, men för henne kändes det som att vara på utställning med Gollum.

Är kraven för höga om skor kan förstöra en dejt? Det anser inte redaktörerna. Men de säger att man kanske fokuserar mer på detaljer när man träffar män via Tinder.

– Skor kan säga ganska mycket om en människa, tillägger Hedda Sirén.

Redaktörerna fick in många berättelser från kvinnor, och enligt Anna Friman kan man se vissa mönster. Fortfarande förväntas mannen ofta ta initiativ. Och många av berättelserna handlar om kvinnor som beter sig bra och män som beter sig dåligt.

Blir det en uppföljare hoppas Friman att fler män delar med sig av sina erfarenheter.

– Det skulle vara intressant att se om den bilden stämmer, eller finns det en annan sanning?

Kvinna, 43: "Släktens sommarstuga står i världens ödsligaste skärgård. Jag hade tiggt mig till att få ha stället för mig själv en hel augustivecka. Men efter bara någon dag kändes det ensamt. Reflexmässigt öppnade jag Tinder, trots att jag fattade att det måste vara mycket långt till närmaste attraktiva man. Döm om min förvåning då jag en halvtimme senare hade lokaliserat en snygging bara några vikar bort. Han hade också ganska tråkigt, men ägde en båt. … Med den kom han sedan puttrande resten av veckans kvällar. Så glöm det där med att man måste finnas i en stad för att Tinder ska funka."

Anonym man: "Efter ett äktenskap på ett dussintal år tänkte jag testa vingarna igen med nätdejtande som under tiden blivit mainstream. Ett av de (sorg)lustigaste fenomenen jag stötte på speciellt hos finskspråkiga kvinnor, var en reaktion av lättnad över att jag verkade normal och inte skickade ”kikkelikuvia”. Jag betvivlar att dylika bilder hjälper nån att få använda sitt bildobjekt med mottagaren ifråga."

Kvinna, 44: "Chattade med en man som i stället för smileys och emojier skrev 'hihihi'. Först tyckte jag att det var lite konstigt, 'det skulle vara roligt att ses nångång hihihi', 'tycker du om sex hihihi', 'hihihi vad jobbar du med'. Så småningom började jag ändå tycka att det var lite charmigt och avväpnande… Vi träffades några gånger och jag tyckte om honom men tyvärr var han sen gift. Hihii."

Kvinna, 50+: "Som kvinna i övre medelåldern (med lite dålig syn) har jag svårt med profiler som bara består av en rad emojier. Det största problemet är att de i regel är så små och när de radas efter varandra blir de svåra att både uppfatta och begripa."

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning