Så kör du säkert i midsommartrafiken

Midsommartrafiken kan snabbt tjockna till. Var beredd och kör i god tid. Bild: Niklas Tallqvist

En av årets mest trafikintensiva helger är här. Här kommer några råd för hur du tar dig fram säkert till – och från – festen.

För de flesta innebär midsommar längre resor än normalt. Att köra bil när man är trött kan likställas med att köra påverkad.

Med andra ord: kör utvilad. Planera också din resa i god tid. Mindre trafik betyder mindre risk för olyckor, så se därför till att köra på tider när trafiken är gles om det går. Låt också bli mobilen, när du väl sitter bakom ratten.

Trafikskyddet uppskattar att trafiken är livligast på torsdagen mellan klockan 11 och 20 och efter midsommarhelgen på söndag mellan klockan 10 och 22.

Håll avståndet

Den så kallade tresekundersregeln är en bra tumregel vid torrt väglag. När det är blött och bromssträckorna längre ska du hålla längre avstånd.

Köra dagen efter?

Nej, det är inte att rekommendera. Försäkra dig om att du är nykter och utvilad. Att försöka sig på att räkna ut när det är okej att köra bil efter ett alkoholintag är vanskligt. Och även om du är nykter kan körförmågan dagen efter vara kraftigt nedsatt.

Stressa inte

Starta i god tid. Det kan låta självklart, men många av oss är tidsoptimister. Dessutom är det skönt att slippa stress, något som kan förstöra stämningen på väg till midsommarfesten.

Är resan lång? Ta gärna regelbundna pauser. Frisk luft, en bensträckare och en kopp kaffe skärper sinnena.

Packa rätt

Sist men inte minst – har du med dig allt? Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet och sidorna i bagageutrymmet. Absolut inget på hatthyllan. Tänk på att bilens köregenskaper försämras om du packar fel. Ha gärna med en reflexväst i bilen, om du behöver röra dig utanför bilen vid ett stopp på vägen.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning