Så klarar ni relationen efter ledigheten

Efter semestern är det många par som ansöker om skilsmässa. Om man vill försöka läka en relation som riskerar att ta slut gäller det att börja med att rannsaka sig själv, anser relationsexperten Charlotte Sander. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

De första höstmånaderna är ingen bra tid för den äktenskapliga lyckan. Efter semestern väljer många par att ansöka om skilsmässa. Men hur gör man om man vill försöka läka sin relation efter sommaren?

– Det handlar ofta om att förväntningarna inte blev uppfyllda: Vi lägger så mycket hopp och längtan som ska infrias till sommaren. Men så blir det bara pannkaka av alltihop eftersom vi inte förstår att vi behöver sköta relationen under hela året och jobba kontinuerligt med den. Då kör det lätt ihop sig under semestern, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Tillsammans med mars är september och oktober de månader då domstolarna i Sverige får in flest skilsmässoansökningar, visar statistik från de senaste åren.

Kan kännas tungt

Efter en misslyckad sommarledighet tillsammans kan tanken på hösten och vintern kännas tung. Om man vill försöka att läka relationen gäller det att börja i rätt ände, enligt Charlotte Sander.

– Det handlar mycket om att acceptera att sommaren inte blev som man hade tänkt sig och sedan fundera: Hur ska vi gå framåt? Många söker också hjälp, det är en jättebra sak.

Ofta är det just bristen på kommunikation som framkallar skilsmässan på lång sikt, framhåller Sander och får medhåll av relationscoachen och författaren Michael Larsen.

– Många människor i relationer kommunicerar inte med varandra. Vardagen är väldigt stressig och sedan när det plötsligt är semester upptäcker man att man inte har något att prata om; vi är inte tränade i att bara sitta ner och umgås i varandras sällskap.

Sämre impulskontroll

Michael Larsen pekar också på att många dricker mer alkohol än vanligt under semestern, vilket innebär att impulskontrollen blir sämre. Detta i kombination med sociala medier kan få allvarliga konsekvenser för relationen, anser han.

– Jag har pratat med många som går ut och söker bekräftelse på Facebook eller Instagram när det blir lite knaggligt i relationen. Det ställer till det för väldigt många förhållanden.

Om man vill försöka komma till rätta med sina problem gäller det att börja med sig själv och fundera kring vad man vill, säger Charlotte Sander. Annars kan man inte räkna med att hitta några konstruktiva lösningar.

– Var och en måste börja med sig själv. Så fungerar det inte alltid, ofta tittar vi hellre på vår partner och letar efter problemen där eftersom det är lättare; att se på sig själv och hitta sin egen ansvarsdel är smärtsamt för många. Men det är bara på detta sätt som man sedan kan komma fram till vad i relationen man kan acceptera och vad man anser måste förändras.

Acceptera förändring

Samtidigt är det viktigt att även kunna sätta sig i sin partners relation, för att inte bli blind för hur den andra personen känner sig.

– Det vanligaste problemet är att vi bara utgår ifrån hur vi själva känner, vi anstränger oss inte för att känna in hur det är att vara den andra personen i relationen, säger Michael Larsen.

Till sist är det viktigt att inse att man med tiden förändras, vilket båda parter måste lära sig acceptera, anser Larsen.

– Två människor som är beredda att utvecklas tillsammans, de har också möjligheten att rädda förhållandet.

Klas Widestrand/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning