Så in i Norden: Ung och stolt och öppna finländare

Bild: Cata Portin

Det är lättare att som utlänning flytta till Finland än till Danmark, Sverige eller Norge. Det lär vi oss i veckans Så in i Norden.

Revansch – för vem?

"Ung och stolt jag är en krigare, med tro på mig går livet vidare". Så sjunger Eva Dahlgren i sin hit från 1987. Nästan trettio år senare är den aktuell igen, men inte så som musikern vill det.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkessons band, "Bedårande barn", har nämligen gjort en egen version på den och uppträdde med låten inför Åkessons sommartal förra helgen.

Det ogillar Dahlgren och skriver på Instagram:

"Det har kommit till min vetskap att min låt UNG&STOLT i en nyinspelad version används i sammanhang som är oförenliga med textens budskap och min syn på världen. Alla som någonsin kommit i kontakt med mig och min musik förstår det. Jag har dock inga lagliga möjligheter att stoppa detta."

Men ändå får hon på sätt och vis sista ordet:

"De förhoppningsvis få intäkter som denna version kommer att tillfalla mig som upphovskvinna kommer jag att skänka till dem som arbetar för ett mångkulturellt Sverige."

Högerpopulistiska Sverigedemokraterna har nazistiska rötter.

Citatet

Modejournalisten Kristofer Andersson dissekerar i Aftonbladet påståenden om att det finns ett svensk modeunder.

Finländare öppnast i Norden?

Finländare än inbundna, svenskar och danskar öppna och välkomnande. Känns det påståendet igen?

Men frågar man så kallade expats, inflyttade i ett land, så är faktiskt Danmark ett svårt land att komma in i. Det visar en undersökning från Internations som The Local Denmark citerar. Danskarna hör enligt undersökningen till de svåraste i världen att knyta vänskapsband med.

Inte heller de andra nordiska länderna är enkla att komma in i som utlänning, utan alla landar i bottnen på listan. Bäst av dem är ändå faktiskt Finland på plats 59, efter följer Sverige på plats 62, Norge på 63 och Danmark på 65.

Tidsanvändning

2 procent

av en svensk socialsekreterares arbetstid går till direkta möten med de barn och unga som hen har som klienter, visar en utredning.

Små barn stora problem?

Känns det svårt att lämna barnen på dagis om morgnarna? För att göra det lättare – för både vuxna och föräldrar är det tänkt – har ett daghem i Köpenhamn infört "vinkförbud".

Enligt Berlingske handlar det om ett utomhusdagis som varje dag transporterar barnen från innerstaden till skog eller park längre bort. Tidigare stod föräldrarna och vinkade av sina barn, men det satte personalen stopp för.

Det uppstod farliga situationer när en del föräldrar sprang efter – och till och med framför – bussen, berättar dagischefen Maibritt Iversen till tidningen. En del barn blev ledsna av att se sina föräldrar, när de egentligen redan tagit avsked, medan andra knappt noterade dem utan var fullt upptagna av sina vänner. Och många föräldrar plågades enligt henne av stress, de som egentligen hade bråttom i väg till jobbet.

Med lärdom från detta har hela lämnandet setts över. Nu säger föräldrarna ett kort hej i dörren utan utdragna farväl.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning