Så in i Norden: Svensk pedagog gör avbön

Timo Soini och Margot Wallström. Bild: Izabelle Nordfjell

Konventsintagning, Pokémonjakt, Skönheten och Odjuret och censur på Facebook – teman i veckans Så in i Norden, plock av Nordenkorrespondenten Anna Svartström.

Vilka ord tillåts?

Män vill tvinga kvinnor ta på sig kläder. Män vill tvinga kvinnor ta av sig kläder. Enda gemensamma nämnaren: Män vill tvinga kvinnor

Så skrev den svenska författaren Jonas Gardell på Facebook som en kommentar till bilden på en kvinna som tvingas ta av sig sin burkini på en strand i södra Frankrike. Men inlägget censurerades av Facebook för att "det strider mot Facebooks gemenskapsregler".

Däremot, påpekar han, får folk obehindrade kalla "kvinnor horor och mig bögjävel och vi hotas och hånas" utan ingripande från Facebook.

Fotnot: Uppdateringen har plötsligt kommit tillbaka, efter att flera svenska medier försökt få kommentar av Facebook.

Timo Soini och Margot Wallström. Bild: Izabelle Nordfjell

Kärlek men inte äktenskap

Det vi ser är att de små och många stegen fungerar, och vi är på väg mot en fördjupad kärlekssaga mellan Skönheten och Odjuret.

Ledarskribenten Patrik Oksanen i Hela Hälsingland om att utrikesministrarna Soini och Wallström, trots en knökig start, har funnit varandra och att ett närmare samarbete mellan länderna också har folkligt stöd – så länge inte "relationen ska definieras i ett äktenskapskontrakt".

På jakt

På Pokémonjakt. Bild: Sophia Kembowski

Pokémon Go har slagit igenom med besked och många, både föräldrar och folkhälsoexperter, har jublat över att barn och också vuxna går långa sträckor i sin monsterjakt. Men det har också avigsidor.

Till Extrabladet i Danmark säger Pernille Hviid, lektor i psykologi vid Köpenhamns universitet, att eftersom spelet kräver dyra smarttelefoner finns det alltid en stor grupp som på så sätt hamnar utanför den så viktiga gemenskapen.

Inte heller den svenska författaren Katarina Bjärvall är entusiastisk.

"Jag går en pokérunda med min son. Visst får vi syn på saker som det amerikanska bolaget bakom spelet på outgrundliga meriter har valt ut … Men det är oändligt mycket mer som går oss förbi när vi rör oss med ögonen på skärmen", skriver hon i Dagens Nyheter. Och vad värre är, menar hon: Pokémonspel och skärmtid överlag kan leda till ökande psykisk ohälsa.

Den svenska skolan samt den nya läroplanen i Finland diskuteras en hel del just nu. Vissa gör kopplingar mellan länderna och menar att Finland nu går Sveriges väg. Medan andra hävdar att slutsatserna, eller en del av dem, bygger på missförstånd. Detta fortsätter vi följa med.

I Dagens Nyheter gör Jonas Linderoth, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, i alla fall avbön från de pedagogiska idéer som han själv säger att han bidragit till på nittiotalet, och som han menar att försämrat den svenska skolan "på ett sätt som saknar motstycke i internationella mätningar".

"Det vore kanske på sin plats att vi rannsakade oss själva och den skoldebatt vi fört under de senaste tjugo åren … Det skulle kunna återupprätta de lärare som lyckats göra motstånd mot de pedagogiska trender där en handledande lärarroll framhålls."

15 unga fördes till sjukhus efter den motsvarighet till konventsintagning, inspark, som hölls i Dyrehavsparken i centrala Köpenhamn. Orsak: alkoholförgiftning.

Anna Svartström Reporter

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning