Så in i Norden: Statstminister på pokemonjakt i stortinget

Var ska flyktingar hjälpas och hur många asylsökande klarar Island av – teman i veckans Så in i Norden.

Svensk tysk drottning

Intresset för de svenska kungligheterna är tidvis så stort i Finland att det är som om de var "våra egna".

Men vi får hård konkurrens från Tyskland. När det svenska kungaparet i veckan är på ett fyra dagars statsbesök där är intresset enormt. Enligt Svenska dagbladet har 250 journalister ackrediterat sig för att följa besöket.

– Ett skäl är Silvia som för oss tyskar nästan är något av en "tysk" drottning, förklarar Stefan Blatter vid kändistidskriften Bunte till SvD.

– Ingen i Tyskland vill ha tillbaka monarkin. Men vi är förtjusta i tanken att det sedan generationer står en familj i spetsen för ett helt land. Vi följer allt de gör, säger Leontine Gräfin von Schmettow vid tysk public service.

Erna Solberg överraskade med sin Johaugkommentar. Bild: Vesa Moilanen

___________________________

Falska löften?

Den danska regeringen har i sin regeringsförklaring deklarerat att den vill "stärka insatsen i flyktingarnas närområde. Här kan vi hjälpa fler än när vi använder biståndet till inkvartering av asylsökande i Danmark".

Men nu visar det sig, enligt sajten Altinget, att nödhjälpen till just "närområden" de facto minskade med 442 miljoner danska kronor, 56 miljoner euro, år 2015 jämfört med året innan. Den borgerliga regeringen tillträdde i juni och sänkte då genast bidraget.

_____________________________

700 asylsökande per år – för mycket

700 asylsökande uppskattar Kristín Völundardóttir, direktör för den isländska migrationsmyndigheten, att kommer till landet i år.

"Vi har inte resurser för så många på en gång", säger hon enligt Iceland monitor. Trehundra är max enligt henne som pekar på ökande kostnader när boende måste ordnas på hotell och värdshus.

______________________________

"Klingar falskt"

"Sannfinländarna spelar på precis samma anti-intellektuella och populistiska strängar som Sverigedemokraterna och deras politiska grundackord klingar falskt särskilt på temat invandrar- och flyktingpolitik men på andra teman likaså."

Författaren och journalisten Yrsa Stenius jämför Sannfinländare och Sverigedemokrater samt populism i Finland och Sverige i tidskriften Fokus.

_______________________________

På jakt i parlamentet

Pokémon Go har blivit en hit och varför skulle politiker vilja vara sämre än de miljontals människor världen över som jagar figurerna?

När statsministern öppnade riksmötet i Sverige tidigare i höstas väckte det en del uppmärksamhet att en riksdagsledamot under hans tal fångade en pokemon bakom ryggen på prins Daniel – figuren satt där alltså – och själv glatt berättade om det på Twitter.

Sveriges drottning Silvia. Bild: JOERG CARSTENSEN

I Norge går självaste statsminister Erna Solberg i bräschen för trenden med pokemonjakt i parlamentssalen. Under en debatt i stortinget i tisdags hade hon ändå dessvärre problem med att få nätkontakt.

Det smått lustiga, som NRK lyfter fram, är att hon ämnade jaga under riksdagsledamot Trine Skei Grandes anförande. Hon fick publicitet också internationellt när hon i juli – till flera politikerkollegers fördömanden – spelade spelet under en riksdagshearing.

Men Skei Grande tar inte alls illa upp av Solbergs agerande. "Hon hörde nog vad jag sade, vi kvinnor kan göra två saker samtidigt", twittrade hon.

Anna Svartström Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00