Så här var livet som prostituerad i Helsingfors vid förra sekelskiftet

Bakom hissapodden står Freja Lindeman, Anna Öhman, Veronica Aspelin och Tobias Jansson. Bild: Cata Portin

I första avsnittet av den nya podcasten Hissapodden får vi veta mer om livet som prostituerad i Helsingfors runt förra sekelskiftet.

I slutet av 1800-talet var prostitutionen i Helsingfors utbredd och var hundrade invånare definierades som prostituerad. Trots att prostitution och utomäktenskapligt sex var förbjudet såg verkligheten ofta annorlunda ut.

Nattetid förvandlades Norra Esplanden till en mötesplats mellan kunder och prostituerade, och i de närliggande bordellerna på Stora Robertsgatan ingicks ekonomiska överenskommelser bakom låsta dörrar. I takt med att kritiska röster mot prostitutionen höjdes blev tilltagen mot de prostituerade allt hårdare kring sekelskiftet.

Hur kunde livet se ut för de prostituerade och hur behandlades de av myndigheterna? Hur påverkade de rådande beteendenormerna för kvinnor och män den allmänna synen på prostitution? Hur såg kvinnosaksrörelsen på prostitutionsfrågan?

Allt det här och mer får du höra i avsnittet tillsammans med Veronica Aspelin och Anna Öhman. Avsnittet gästas av Henrika Tandefelt, universitetslektor i historia vid Helsingfors universitet.

Syns inte podcasten i appen HBL 365? Klicka här för att läsa artikeln i webbläsaren!

HBL

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning