Så här skyddar du hunden i sommarvärmen

Hundar svettas inte, utan reglerar värmen genom att flämta. Bild: Flickr/SPT

Speciellt utsatta är valpar, gamla eller sjuka hundar och hundar med tjock päls eller trubbig nos.

Det ska bli varmt i veckan och våra fyrfotade vänner kan vara känsliga för hettan. Djurförsäkringsbolaget Agria har sammanställt en lista över vad hundägarna måste beakta.

Lämna inte hunden i bilen. En hund får aldrig lämnas ensam i bilen en varm dag, eftersom temperaturen snabbt kan bli farligt hög. Öppna fönster räcker inte eftersom hundar inte kan svalka sig genom att svettas.

Kom ihåg vatten. I varmt väder måste hundarna dricka tillräckligt. Kom ihåg att ta med en vattenflaska och vattenkärl. Hunden behöver vatten med ett par timmars mellanrum.

Se till att det finns en plats i skuggan. Hunden måste alltid ha möjlighet till skugga. Om hunden flämtar mer än vanligt och verkar rastlös är det dags att förflytta sig till en svalare plats.

Måttliga promenader. I värmen lönar det sig att endast göra korta promenader med hunden och gå längre sträckor tidigt på morgonen eller sent på kvällen då det är svalare. Det finns risk för värmeslag och het asfalt kan skada hundens tassar.

Svalkande produkter. Det finns bland annat skarfer och madrasser som är till för att svalka hunden. Det är bra hjälpmedel om man kommer att vara mycket ute eller om det inte finns luftkonditionering inomhus.

Att simma. Hunden kan enkelt svalka av sig genom att simma. Oftast får hundarna ändå inte simma på allmänna stränder, men det finns badplatser som är tillåtna för hundar. På stranden lönar det sig att hitta en plats i skuggan.

Låt inte hunden simma om det kan finnas blågröna alger.

Värmekänsliga hundar. Mest utsatta är hundvalpar, gamla hundar och sjuka hundar. Mörk tjock päls gör också hunden mer utsatt, medan hundar med trubbig nos har svårare att justera sin kroppstemperatur.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning