Så här skulle oppositionen fördela pengarna – jämför partierna

Riksdagen debatterar oppositionens skuggbudgetförslag den här veckan. Bild: Tor Wennström

Läs de fem oppositionspartiernas förslag genom att föra sökaren över partibilderna nedan.

Ramarna är strama men töjer ändå åt båda hållen: KD vill spara 100 miljoner mer än regeringen SDP vill spara över 300 miljoner mer, medan De gröna vill stimulera för 200 miljoner mer och VF för 600 miljoner mer. SFP håller sig ungefär till samma underskott som i regeringen budget, det vill säga med en nettoupplåning på fem och en halv miljard nästa år.

Det är nu andra riksdagsperioden som oppositionen gör alternativa budgetar. Från och med förra valperioden har oppositionen haft tillgång till riksdagens räknenissar för att kunna göra grundade förslag och beräkna till exempel skatteintäkter.

Varje gång har de alternativa förslagen också debatterats i plenum.

En sak är ändå ny för i år, och det är att de alternativa förslagen läggs till riksdagens handlingar. De tidigare skuggbudgetarna har inte funnits där utan hittas bara hos oppositionspartierna.

– Det här är en bra sak, det betyder att de går att hitta i efterhand som andra handlingar, och man kan gå tillbaka och se vad partierna föreslagit förr, om det är konsekvent, säger KD:s partiordförande Sari Essayah.

Vänstern kritiserar särskilt regeringens verktyg för att förbättra konkurrenskraften. Både VF och SDP anser att tyngdpunkten borde ligga på forskning och utveckling, och att öka produktiviteten. SDP kallar det för en övergång från "bulk-Finland" till "varumärkes-Finland".

– Det är dags att flytta fokus till att öka produktiviteten. Regeringen gör fel då de skär i utbildning, forskning och innovation, och å andra sidan inte uppskattar arbetskraften, säger SDP:s riksdagsledamot Timo Harakka som hänvisar till att varvsbeställningarna inte beror på enkel priskonkurrens, utan på vem som är bäst.

Vänsterförbundet anser att hela konkurrenskraftsavtalet fokuserar på fel saker, och anser att nedskärningarna i löntagarnas plånbok borde backas.

Dra sökaren över bilden för att se respektive oppositionspartis förslag till alternativ budget för år 2017. Du kan också klicka här.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning