Så här skämtade de finlandssvenska tidningarna

Kampanjen Birth Hour ska skapa en babyboom i Västnyland, en veganförening anser att syltgrisen har ett olämpligt namn och flygplatsen i Malm blir båtförvaring.

Vasa får sin första biogasbuss, den har tidigare gått på frityrolja från brittiska fish and chips-restauranger. För övrigt planerar Borgå och Lovisa – i smyg – att grunda en gemensam modulskola på kommungränsen och i Pargas hyllar man fem tidigare kommundirektörer med fem meter höga porträtt uthuggna i Nordkalks dagbrott, "Mount Kalkmore". Bland annat det här kunde man läsa i de finlandssvenska tidningarna på första april. Österbottens Tidning hade dagen till ära glädjen att meddela att den blir först i världen med ny teknik som för över tidningen direkt i läsarens hjärna.

Syltgrisen kan bli fyrpunktsbulle

Hufvudstadsbladet berättade för läsarna att Helsingfors stadsfullmäktige bestämt att den hotade flygplatsen i Malm från och med i höst ska användas för förvaring av fritidsbåtar. Startbanorna är perfekta parkeringar för båtar, skriver HBL, som i en video på sin webbplats visar hur båtarnas rutt till den anrika flygplatsen kommer att gå.

Vasabladet drog till med hela två aprilskämt. Tidningen rapporterade att Vasa har fått sin första buss som går med biogas. Bussen kommer från ett företag i England som använder gammal frityrolja från fish and chips-restaurtanger som bussbränsle.

Dessutom rapporterade tidningen att namnet på det traditionella bakverket syltgris har fått Viggo Storgårds, ordförande i den finlandssvenska föreningen Veganisma, att se rött. Föreningen har bildat en arbetsgrupp för att hitta på ett nytt namn åt delikatessen.

– Vi har bollat med flera namn men just nu ligger fyrpunktsbullen bra till, säger Saku Gröhn, arbetsgruppens ledare, enligt Vbl.

Teknologiska framsteg

Österbottens Tidning rapporterade att den går i spetsen för ett högteknologiprojekt inom HSS Medium, mental överföring av tidningen.

– Trött på att traska till postlådan efter den tryckta tidningen? Irriterad på Ipadens irrvägar då du läser e-tidningen? Lugn – en lösning är på väg, skriver ÖT och berättar att den nya tekniken för över tidningen direkt i läsarens hjärna.

Västra Nyland rapporterade om projektet Birth Hour, som ska hjälpa upp nativiteten i Västnyland.

– Birth Hour handlar om att skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för västnyländska par att "få till det", säger en av initiativtagarna Jethro Storck från Fiskars till tidningen.

På hemsidan Birthhour.org, som är under arbete, kan man få tips på till exempel bra mörkläggningsgardiner.

Hyllning av Pargas stormän

Nu står "Mount Kalkmore" klart, kunde Åbo Underrättelser rapportera. Porträtten av fem före detta kommundirektörer har huggits ut i stenväggen i Nordkalks dagbrott i Pargas, med det kanske mer kända Mount Rushmore i USA som förebild, enligt ÅU. Konstverket ska ha kostat 325 000 euro.

Östnyland kom med ett avslöjande om att Borgå och Lovisa, som har mögelproblem i sina skolor, i all tysthet har planerat en gemensam modulskola för uppemot 1 500 elever mitt på gränsen mellan Borgå och Lovisa.

Väggmaterialet polypropylenestervinylplast (PPEV), som används i skolbygget, håller på att bli ett populärt byggmaterial ute i världen eftersom varken mögel, möss eller ohyra är intresserade av den hala teflonaktiga plastytan, om man får tro nyheten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning