Så här ser smittspridningen ut i södra Helsingfors

Coronaviruset sprider sig som en löpeld i de södra delarna av Helsingfors. I stadskärnans kvarter har smittan mångdubblats på bara en månad. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Antalet konstaterade coronafall skjuter i höjden, i synnerhet i södra Helsingfors. På mindre än en månad har incidensen i stadskärnan mångdubblats och i samtliga postnummer är den högre än det nationella genomsnittet. I Rödbergen är ökningen tiofaldig.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt lider just nu mest av den smittsamma deltavariantens framfart. Där rapporterades en incidens på 183,1 på fredagen. I Helsingfors varierar antalet nya fall per 100 000 invånare ändå mycket mellan de olika stadsdelarna.

Överlag har ökningen varit störst i den södra stadskärnan där incidensen i samtliga kvarter är mångfaldigt högre än det nationella genomsnittet på 106,2. Både i Eira och Ulrikasborg ligger talet nu på över 600 och överträffas bara av utstickaren Hålvik.

Så här ser läget ut i Helsingfors sydligaste spets. Bild: Gabriella Torres Airava

Över hälften smittas på barer eller motsvarande

Tidigare spred sig coronaviruset mest mellan familjemedlemmar. Då var södra Helsingfors relativt skonat från utbredd smitta som mest härjade i de östra stadsdelarna. Men nu ser läget annorlunda ut, säger Terhi Heinäsmäki, infektionsläkare vid Helsingfors epidemiologiska verksamhet.

– De flesta infektioner kommer nu från restauranger – speciellt nattliv, barer och deras uteserveringar. I Helsingfors kommer 55 procent av de nya infektionerna från restauranger och andra sociala kontakter, säger hon.

En förklaring till att just de södra stadsdelarna nu är hårt drabbade är att många unga vuxna bor i de här kvarteren och att barer, restauranger och klubbar finns i stort sett på varenda gata.

– Unga vuxna njuter av sommaren och träffar vänner på barer och restauranger. Många av dem brukar bo i södra Helsingfors. Dessutom hade vi stora evenemang som Hangöregattan som orsakade stor coronaspridning också i Helsingfors.

Smittspårningen fortfarande överbelastad

Heinäsmäki uppmanar de smittade att själva informera sina nära kontakter om eventuell exponering så att de kan sätta sig i karantän.

– Vi har nästan 200 nya infektioner per dag och arbetar verkligen mycket för att undvika förseningar när det gäller att kontakta både smittade och exponerade. Naturligtvis hoppas vi att folk skulle undvika närkontakt utan munskydd innan vi har epidemin under kontroll.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning