Så här ser de nya eurosedlarna ut

På måndagen avslöjades utseendet på de nya 100- och 200-eurosedlarna. I och med dessa sedlar är den nya Europaserien komplett.

De nya 100- och 200-eurosedlarna kommer att sättas i omlopp den 28 maj 2019. De nya sedlarna har ett nytt fräscht utseende och är svårare att förfalska än de tidigare sedlarna.

– Utöver de säkerhetsdetaljer som kan ses med blotta ögat har eurosedlarna även säkerhetsdetaljer som en maskin kan avläsa. De nya säkerhetsdetaljerna har tillförts för att möjliggöra snabb hantering och äkthetskontroll av sedlarna, skriver Finlands Bank i ett pressmeddelande.

De nya sedlarna kallas för Europaserien eftersom två av säkerhetsdetaljerna innehåller ett porträtt på den mytologiska figuren Europa.

Europeiska centralbanken, ECB, har ändrat höjden på de nya 100- och 200-eurosedlarna. De nya sedlarna är lika höga som 50-eurosedeln. De nya sedlarna sägs dessutom vara slitstarkare än den första seriens sedlar.

Med utgivningen av 100- och 200-eurosedlarna kommer Europaserien att vara komplett. ECB har nämligen beslutat att stoppa produktionen av 500-eurosedlar.

Känn, titta och luta-metoden

Känn: En speciell tryckprocess ger sedlarna en unik känsla

Titta: Titta på sedeln mot ljuset. Såväl porträttfönstret som vattenmärket och säkerhetstråden blir synliga.

Luta: Luta sedeln. På den silverfärgade remsan syns ett porträtt av Europa i ett transparent fönster och den smaragdgröna siffran visar en ljuseffekt som rör sig upp och ner.

Källa: ECB.