En grön linje från öst till väst – så här röstade man vid metron

Henri Haapala och Mili Hiiri har cyklat från jobbet i centrum, men valde att ta metron hem till Nordsjö från Brändö. Hiiri röstade grönt, medan Haapala inte hittade en enda kandidat som han ville se invald. Bild: Kristoffer Åberg

Sannfinländarna får stöd i Helsingfors östra stadsdelar, medan Samlingspartiet och De gröna samlar flest röster längs stationerna väster om centrum. HBL åkte längs metrolinjen för att tala valresultat och väljarbeteende.

På en pub vid Botby gårds metrostation sitter fyra medelålders män och njuter av vårsolen över några stop öl.

– Här sitter samma människor som för fyrtio år sedan. Puben har väl bytt namn några gånger, men annars har ingenting förändrats, säger de.

– Tills nu! utbrister en av dem. De ska riva vårt köpcentrum och bygga en sjuvåningsskrapa.

Ilpo och Kale har vuxit upp i Botby och har inga planer på att flytta bort. – Vi behöver inga trendiga kaféer hit, det är bra som det är. Bild: Kristoffer Åberg

Planerna på ett nytt flervåningshus i stället för det gamla förortscentret tilltalar inte heller Kirsti Pirhonen och Ulla Isaksson. De kommer gående på väg till metron.

– Jag hoppar folk har röstat grönt här, vi behöver inga fler skyskrapor. Nu hotar de med att bygga över våra kolonilotter också. Här har alltid varit så lugnt, förutom då Hare Krishna-rörelsen försökte ta över Botby gård, säger Pirhonen.

De flesta hus kring Botby gård är byggda på 60-talet och är inte högre än fyra våningar.

– De där husen närmast metron byggdes rätt nyligen. Där kan man köpa bostadsrätter och det har flyttat in yngre människor. Annars bor här mest äldre i ägarbostäder, säger Isaksson.

Ulla Isaksson och Kirsti Pirhonen har bott i Botby gård i 38 respektive 35 år. De trivs med havet och båthamnen i närheten, och vill inte att stadsdelen ska byggas ut ännu mera Bild: Kristoffer Åberg

De gröna, Socialdemokraterna och Sannfinländarna har tillsammans över hälften av rösterna i Botby gård. Trenden är liknande kring stationerna öster om Hertonäs.

Röstkung är Jussi Halla-aho (Sannf). Kirsti Pirhonen och Ulla Isaksson kan inte riktigt förstå varför, men killarna på puben har en klar analys.

– Här finns flest motsättningar mellan de infödda och invandrarna.

Bild: Steffen Ørsted

Grön linje hela vägen

De gröna får röster rätt så jämnt längs med metrolinjen. Vid de östra stationerna ligger Socialdemokraterna och Sannfinländarna i topp. Ju länge västerut man reser desto fler röster får Samlingspartiet.

På Brändö seglar Svenska folkpartiet upp på tredje plats. Där plockade Marcus Rantala nästan dubbelt fler röster än Eva Biaudet, 129 mot 70.

– Jag är inte en typisk Brändöbo, men jag gillar det här området. Metroförbindelsen är utmärkt och nu har vi kort väg till Fiskehamnen där det finns hälsostation, säger en äldre som stiger av metron från centrum.

Han bor i höghusen norr om stationen.

– Längre söderut finns flera villor, men jag tror man är ganska grönt inställd här.

Vid Otnäs metrostation väntar Linnea Westerlund och Walter Berggren utanför ett av de nya kaféerna. Båda studerar vid Aalto-universitetet och tycker hela området har fått ett lyft i och med metron. Valdeltagandet här är högt, över 80 procent.

Linnea Westerlund och Walter Berggren sitter båda i styrelsen för Teknologföreningen. För Westerlund var det viktigt att rösta på någon som värnar om klimatet, utbildnings- och jämlikhetsfrågor. De tycker ändå inte att man diskuterat valet så värst mycket i studerandekretsar. Bild: Kristoffer Åberg

– Vi diskuterade just valbeteendet inom studentkåren, här bor antagligen de med lägst inkomster i hela landet. Många har säkert röstat grönt, vi värnar om teknik, miljö och våra rättigheter, säger Westerlund.

Samlingspartiet och De gröna får ungefär en tredjedel var av rösterna i Otnäs. Den unga gröna diplomingenjören Saara Hyrkkö har samlat flest röster, tätt följd av samlingspartisterna Elina Lepomäki och Henrik Vuornos. Det förvånar inte Berggren.

– Jag tycker jag sett Hyrkkös namn på affischer här på området. Många har nog varit här och delat ut blad.

I dag gapar torget utanför metrostationen relativt tomt.

– Det har varit som ett minfält av partier som fört valkampanjer. Åtminstone Samlingspartiet, De gröna och SDP har ofta synts till, säger Maija Vahteristo som äter glass i solskenet med väninnan Riina Haajanen.

Maija Vahteristo och Riina Haajanen studerar på Aalto-universitetet och har kryssat mellan kampanjarbetare utanför metrostationen i Otnäs i flera veckor. Nu njuter de av lugnet på torget. Bild: Kristoffer Åberg

– Många här är högutbildade eller ska bli, så jag undrar inte alls över att man röstat mer åt höger. Dessutom ligger miljöfrågor nära hjärtat, funderar Vahteristo.

Vad tycker ni om valresultatet överlag?

– Sannfinländarna fick nog en förbluffande stor mängd röster, det stör mig lite. Annars är jag rätt kluven till resultatet. Vem var nu egentligen valets vinnare?

Fotnot: Hur röstade dina grannar? I HBL:s resultattjänst kan du se hur man röstat i just din vallokal. I första menyn väljer du valkrets, i andra menyn kommun, i tredje väljer du röstningsområde. Då kan du se hur det har röstats i just din vallokal. I resultattjänsten finns alla vallokaler i hela Finland.

Rättelse: I grafiken över toppkandidaterna stod det av misstag Eero Heinäluoma, då det ska vara Eveliina Heinäluoma. Vi beklagar felet.

HBL har undersökt hur väljarbeteendet skiljer sig i olika delar av Helsingfors och Esbo. För urvalet har vi valt de vallokaler som ligger närmast metrostationerna, eftersom metron går som en tämligen rät linje genom de olika stadsdelarna med allt från hyresbostäder till ägarbostäder.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning