Så här röstade huvudstadsregionen – de flitigaste väljarna finns i Svedängen

Röster räknas i Berghäll på söndagen.Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Sauli Niinistö var precis som i övriga landet klar röstkung i huvudstadsregionen. I Helsingfors har ändå över en fjärdedel röstat på Pekka Haavisto.

De flitigaste väljarna i huvudstadsregionen hittar man i Svedängen i Helsingfors. Hela 85,8 procent av de röstberättigade i Svedängen hade sökt sig till valbåsen, och största delen av rösterna (69,6 procent) gick till Sauli Niinistö. Jupper i Esbo kom inte långt efter med ett valdeltagande på 85,7 procent.

Trots att de flitigaste enskilda röstningsområden i huvudstadsregionen finns i Helsingfors och Esbo, så är ändå Grankullaborna som helhet de flitigaste på att rösta. 82,3 procent av de röstberättigade i Grankulla röstade i presidentvalet. Det här kan jämföras med Helsingfors där 71,9 procent av de röstberättigade röstade.

I huvudstadsregionen var Sauli Niinistö en klar favorit i de flesta områden. Niinistö fick över 50 procent av rösterna i hela 271 av röstningsområdena. Totalt finns det 305 röstningsområden i Esbo, Grankulla, Helsingfors, och Vanda. De grönas Pekka Haavisto lyckades dock få större stöd än Niinistö i 15 av röstningsområdena.

Den kandidat som hade det lägsta stödet i någon av huvudstadsregionens städer var Vänsterförbundets Merja Kyllönen som endast fick 0,8 procent av rösterna i Grankulla. Nils Torvalds 1 procent i Vanda var inte heller någon större ljusglimt, men han kunde i alla fall trösta sig med 8,5 procent i Grankulla.

Överlag skiljer sig inte valresultatet i huvudstadsregionen markant från resultatet i övriga landet. De största siffrorna som sticker ut är Pekka Haavistos 25,6 procent i Helsingfors och Nils Torvalds resultat i Grankulla.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00