Så här röstade Helsingfors och Nyland – se röstningskartan och resultaten kommunvis

Klicka för att se en större bild av kartan. Bild: HBL

I Nyland behöll Samlingspartiet platsen som största parti men i Helsingfors gick De gröna förbi. Jussi Halla-aho var Helsingfors och samtidigt hela landets röstkung.

Samlingspartiet har länge varit störst i Helsingfors, men i år lyckades De gröna knipa flest röster i huvudstaden. Partiets röstmagnet var partiordförande Pekka Haavisto. Även vice partiordförande Maria Ohisalo gjorde ett bra val och fick närmare 12 000 röster. Starka röstningsområden för De gröna var bland annat Berghäll, Alphyddan, Hermanstad, Vallgård, Majstad.

Mest personliga röster i Helsingfors fick ändå Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho med en pott på över 30 000 röster. Halla-aho finns bland de populäraste kandidaterna i så gott som varje röstningsområde i Helsingfors. Även i traditionellt rödgröna röstningsområden som till exempel i Berghäll plockade Halla-aho många röster.

Klicka för att se en större bild av kartan. Bild: HBL

Samlingspartiets röstkung i Helsingfors var veteranpolitikern Ben Zyskowicz och på andra plats inom partiet kom Jaana Pelkonen. Partiet var traditionsenligt starkt i Helsingfors innerstad och i bland annat Tölö, Drumsö och Brändö.

Socialdemokraterna var starka i synnerhet utanför innerstaden och tävlade med Sannfinländarna om platsen som största parti i stadsdelar som Malm, Jakobacka, Gårdsbacka och Mellungsbacka. Flest röster för SDP i Helsingfors samlade Tuula Haatainen.

SFP har de senaste åren haft ett mandat från Helsingfors valkrets. Eva Biaudet lyckades få fortsättning på det mandatet med en röstpott på 5 472 röster.

Valdeltagandet i Helsingfors var 77,4 procent, vilket är landets högsta.

Samlingspartiet störst i Nyland

I Nyland behöll Samlingspartiet platsen som största parti, men backade jämfört med riksdagsvalet 2015. Valkretsens röstdrottning var Samlingspartiets Elina Lepomäki. På andra plats inom partiet kom inrikesminister Kai Mykkänen. Det starkaste området för Samlingspartiet var Esbo där partiet fick nästan en tredjedel av alla röster. Också i Kyrkslätt kilade partiet till en första plats, med liten marginal mot tvåan SFP.

Klicka för att se en större bild av kartan. Bild: HBL

Andra störst i Nyland var SDP där Antti Lindtman och partiordförande Antti Rinne samlade mest röster. SDP var största partiet i bland annat Vanda, Träskända, Kervo och Lojo. I Hangö samlade SDP närmare trettio procent av rösterna men hamnade på en andra plats efter SFP.

Sannfinländarna backade något jämfört med det förra riksdagsvalet men lyckades ändå bli största parti i flera kommuner i Nyland, bland annat i Hyvinge, Tusby och Vichtis. Flest röster bland de nyländska sannfinländarna fick Leena Meri.

De gröna gick framåt i Nyland och plockade två nya mandat. Skådespelaren Pirkka-Pekka Petelius fick mest röster av de gröna kandidaterna i Nyland. Den största andelen röster fick partiet i Esbo där de nådde upp till ungefär 18 procent av rösterna.

Harry Harkimo från Liike nyt lyckades samla fjärde mest röster i Nyland och blev invald. SFP:s röstkung i Nyland var Anders Adlercreutz och partiet var störst i flera av de svenskspråkiga kommunerna i både Öst- och Västnyland.

Valdeltagandet i Nyland landade på 73,3 procent. Det är en liten höjning från förra riksdagsvalet och är aningen högre än landets medeltal.

Jussi Halla-aho (Sannf), 30 527 röster

Pekka Haavisto (Gröna), 20 159

Ben Zyskowicz (Saml), 12 517

Maria Ohisalo (Gröna), 11 797

Tuula Haatainen (SDP), 10 871

Jaana Pelkonen (Saml), 10 525

Eveliina Heinäluoma (SDP), 9 342

Juhana Vartiainen (Saml), 8 110

Terhi Koulumies (Saml), 7 142

Mari Holopainen (Gröna), 7 071

Elina Lepomäki (Saml), 19 273 röster

Antti Lindtman (SDP), 14 527

Kai Mykkänen (Saml), 14 198

Harry Harkimo (Liike nyt), 12 919

Antti Rinne (SDP), 12 086

Antti Kaikkonen (C), 10 747

Maria Guzenina (SDP), 9 995

Leena Meri (Sannf), 9 794

Anders Adlercreutz (SFP), 9 403

Pia Kauma (Saml), 8 645

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning