Så här reagerar folk på stan på de nya restriktionerna

Micael Nikander säger att han inte hunnit vänja sig vid en återgång till kontoret, innan en ny distansrekommendation införs. Bild: Anna Svartström

Ingen överraskning, eftersom smittläget har försämrats. Så kommenterar röster i morgonrusningen rekommendationen om en återgång till distansarbete. Men flexibla lösningar efterlyses också.

Pulsar av vinterklädda människor strömmar igenom Kampens bussterminal och ut från metron i takt med att en ny buss eller ett tåg anländer. Däremellan glest med folk.

Någon köper en kaffe eller juice och småspringer vidare – kanske till arbete, studier, en läkartid. Inte alla, men de flesta bär munskydd.

Så här ser morgonrusningen ut i Helsingfors centrum dagen efter att huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp gav en rekommendation om återgång till distansjobb och utvidgad användning av munskydd. Hårdare restriktioner igen alltså.

"Jag kan inte prata", signalerar en man. I öronen har han hörlurar och han visar på sin mobilskärm där ett möte pågår.

– Jag distansarbetar, väser han.

Jenni Sillanmäki följer sina barn till bussen. Hon hör till dem som på grund av sitt yrke inte kan distansjobba helt.

Hon arbetar i restaurangbranschen, och gör gärna scheman och liknande pappersarbete hemifrån, men behöver i övrigt vara på plats.

Därför gör distansrekommendationen ingen större skillnad för henne, men rekommendationen väcker ändå tankar.

– Visst känns det lite nervöst. Hur blir situationen i december, när julen närmar sig. Blir det ännu striktare? Jag tänker förstås på mitt eget jobb här.

Jenni Sillanmäki frågar sig om restriktionerna borde ha införts tidigare, även om hon också är oroad för hur hennes egen bransch, restaurangbranschen, drabbas. Bild: Anna Svartström

Samtidigt säger Sillanmäki sig vara förvånad över att de hårdare restriktionerna kommer först nu.

– Smittalen har varit höga redan en längre tid och jag funderar vad som är klokt. Hade det varit bättre att införa dem tidigare?

Hon har genomgående använt munskydd, även om det inte har funnits krav på att kunderna, eller alltid arbetskamraterna, gör det nu under hösten.

Det har också barnen gjort, allra oftast, även om de är så pass små att kravet inte har gällt dem.

Inte hunnit vänja sig

Micael Nikander väntar på bussen. Han har skadat sig och behöver använda kryckor. Det är också en orsak till att han inte återgått till arbete på plats i någon högre grad.

– Det här innebär ingen radikal förändring för mig. Jag har inte hunnit vänja mig vid att ta mig till kontoret.

Tisdagens besked från coronasamordningsgruppen kom inte som någon överraskning för honom.

– De ovaccinerades andel är så stor, så jag har kunnat vänta mig att det ska bli så här åtminstone en omgång till.

Att bära munskydd säger Nikander känns självkart, för att skydda sig själv och andra.

Oroar läget dig?

– Så klart det gör på längre sikt om det blir värre. Jag tänker främst på skolor och utbildning. Snart blir det två år på distans och det har säkert följder.

En man, som vill vara anonym, säger sig förstå distansrekommendationen, men föredrar själv att jobba på plats.

Han hoppas att arbetsgivarna är flexibla, och tillåter bådadera och individuella lösningar.

Att varva distansarbete och arbeta på plats är enligt honom den bästa lösningen för de flesta – de som har ett jobb där det går att välja.

Också i Egentliga Finland infördes i går striktare restriktioner.

Coronasamordningsgruppen rekommenderar munskydd överallt utanför hemmen då fler människor befinner sig inomhus samtidigt, till exempel i butiker, på apotek, på gym och i kollektivtrafiken. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning