Busstrafiken i huvudstadsregionen står stilla – strejken håller även flyg på marken och passagerarfärjor i hamn

En stor del av busstrafiken i Helsingforsregionen står i ett dygn från och med måndag. Bild: Antti Aimo-Koivisto

I dag, den 25 november, inleds omfattande sympatistrejker som ett led i postkonflikten. 10 000 postanställda strejkar också.

Kollektivtrafiken. Från i natt klockan 03 står en stor del av bussarna i huvudstadsregionen stilla. Då strejkar de av Helsingforsregionens trafiks busschaufförer som hört till Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT. Enligt AKT omfattar det nästan alla bussturer, medan HRT:s uppskattning är hälften. Spårvagnar, tåg och metro går som normalt. Punktstrejken ska pågå i 24 timmar. Helsingfors regiontrafik (HRT) meddelar via sin webbplats att busstrafiken drabbas hårt. HRT uppmanar resenärer att välja bort bussar till förmån för lokaltåg, spårvagn eller metro, även Sveaborgsfärgan går som vanligt. Från HRT:s sida uppmanar man resenärer att budgetera extra tid för resorna. I nuläget påverkas inte U-linjerna, alltså de bussar som fortsätter utanför HRT-området.

Passagerarfärjor. Passagerarfärjor och fraktfartyg under finsk flagg stannar i hamn från klockan 6. För Viking Lines del handlar det om Rosella, Amorella och Mariella. Tallink Siljas Baltic Princess och Silja Serenade berörs. Eckerö Lines Finlandia anländer på morgonen från Tallinn till Helsingfors men stannar sedan i Finland. Rederierna uppger att de kontaktar de passagerare som berörs.

Flyg. Luftfartsunionen IAU:s sympatistrejk påverkar bland annat Finnair som inhiberar resor för 20 000 passagerare. Redan i slutet av veckan har en del av passagerarna passat på att omboka sina flyg för säkerhets skull. Bolaget meddelar att man strävar efter att omboka de resenärer som påverkas av sympatistrejken till andra flyg, antingen med Finnair eller med andra flygbolag. Finnair kontaktar de berörda per e-post och textmeddelande, men det gäller att själv hålla koll på bokningsuppgifterna för att se hur resan ombokas. Catering, markservice och kundtjänst på Helsingfors-Vanda flygplats drabbas också kraftigt och även personal som arbetar med teknik och säkerhetskontroll kan sympatistrejka.

Sjukhus. Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt har meddelat att man ringer upp patienterna och upplyser dem per telefon om när de har tid för ett visst ingrepp eller undersökning. Det här eftersom breven inte når fram. Vid HUS har man ändå noterat att mängden icke-bokade eller annullerade tider har vuxit märkbart sedan strejken började.

Posten. Strejk nummer två är aviserad att pågå i två veckor till den 8 december. Från måndag morgon strejkar 10 000 postanställda som arbetar med utdelning, posthantering, transport, försäljning och som tjänstemän.

Sjöfart. Sedan den 18 november har postgången i skärgården försvårats då inga postförsändelser längre tagits ombord på förbindelsefartyg och landsvägsfärjor. Sedan i torsdags har inga långtradare, tankbilar och motsvarande släppts in på fartygs bildäck. Isbrytarna följer inte längre ut fartyg i farlederna.

Livsmedel. Livsmedelsfacket SEL införde redan i fredags ett behandlingsförbud, som innebär att man inte samlar, lastar eller lastar av transporter som sköts av Postens egna bilar eller av företagets underleverantörer. Denna sympatistrejk pågår till midnatt den 9 december.

El och logistik. Elektrikerförbundet sympatistrejkar i sju post- och logistikcentraler i Helsingfors, Vanda, Lundo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning