Så här förbereder sig hälsocentralerna för värmeböljan

Värmeböljan kan orsaka uttorkning speciellt hos äldre människor. Bild: Ari Sundberg/SPT

Det är speciellt viktigt för äldre människor att dricka lämpliga mängder vatten.

På Dammbrunnens hälsostation i Vasa är man väl förberedda inför värmeböljan.

– Vi har vi har gjort upp planer för de avdelningar som ger patientvård. Dessutom har vi luftkonditioneringsmaskiner och flyttbara nedkylningsanläggningar, säger Heikki Kaukoranta, vikarierande ledande överläkare.

Som vanligt vid värmeböljor är det äldre med grundsjukdomar som är i riskzonen.

– Äldre människor ska kom ihåg att dricka mycket! Det är också bra undvika att vara i solen, säger Kaukoranta.

– Om man har blodtrycksmedicinering och känner sig svag eller att det svindlar kan man kontakta läkare eller sjukskötare. De kan göra en bedömning individuellt att skära ner på blodtrycksmedicineringen. Man ska inte fatta beslutet på egen hand!

Under sommaren har Vasa koncentrerat hälsovården till de centrala hälsovårdscentralerna.

Vichyvatten bra för att få i sig tillräckligt med salt

På Kimitoöns läkarmottagning är man alltid förberedda på värmeböljor.

– Vi är på alla sätt förberedda. Vi har vår vanliga beredning, vi har alltså inte haft några extra möten för att förbereda oss, säger vikarierande avdelningsskötare Martina Broberg.

– Det är vid hemvården de kan förebygga uttorkning hos patienterna, när de kommer till oss är de redan uttorkade och då ger vi dem dropp.

På läkarmottagningen har man luftkonditionering och det är svalt inomhus. Broberg säger att man ska kolla blodtrycket på sig själv om man känner sig svag eller har en torr tunga. Efter det kan man ta kontakt med läkarmottagningen.

Vad är dina bästa tips för äldre människor under värmeböljan?

– Man ska dricka lämpliga mängder vatten, men överdriv inte mängden du dricker. Man ska också se till att man får i sig tillräckligt med salt. Enklaste sättet är att dricka vichyvatten, det lönar sig inte att börja äta mängder av salta saker eftersom det också kan gå till överdrift, säger Martina Broberg.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning