Så här blir du fantasifotbollens Lionel Messi

För många finländare ger gratisspelet Fantasy Premier League extra krydda till fotbollshelgen. Fredrik Haglund hörde till världstoppen förra säsongen – nu tipsar han om hur man blir en mästare på fantasifotboll.

Hösten 2017. Liverpoolsupportern Fredrik Haglund har rest från Finland till London och sitter med West Hams fans då klubben spelar derby mot Tottenham. Haglund börjar fira då Tottenhams målspottare Harry Kane nätar – men hejdar sig och biter sig i handen.

Fyra minuter senare händer det igen. Kane nätar och Haglund måste igen lugna ner sig. Han viskar till sin fru:

– Min kille gjorde just två mål!

Med "min kille" menade Haglund att Kane var en av elva spelare som hörde till laget "FC Kukkakeppi" i Fantasy Premier League. FPL är ett omåttligt populärt spel där det gäller att ta ut ett lag riktiga fotbollsspelare, som får virtuella poäng beroende på prestationer i riktiga livet.

För Haglunds del gick förra säsongen bra. Man kan till och med kalla det en total succé. Över fem miljoner människor spelar Fantasy Premier League och med tre omgångar kvar låg Haglund etta i Finland och på 16:e plats i hela världen. Esbokillen bestämde sig för att göra några vågade spelarval för att bli bäst i världen.

– Det sket sig, säger Haglund, som till slut slutade trea i Finland och på 50:e plats i världen.

Alkohol och Fantasy Premier League brukar inte vara en vinnande kombination. Det vet Fredrik Haglund som gjort flera mindre lyckade köp under småtimmarna. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Fantasy Premier League

Är ett gratis onlinespel som bygger på den engelska fotbollsligan Premier League. Över fem miljoner personer har registrerat egna lag via fantasy.premierleague.com. Många spelar Fantasy Premier League i stängda serier mot vänner.

Spelet går ut på att man ska bygga ett eget lag med målvakter, försvarare, mittfältare och anfallare.

När man skapar ett lag har man 100 miljoner till sitt förfogande. Spelare kostar olika mycket, beroende bland annat på position och färdigheter. Till exempel kostar förra säsongens skyttekung Mohamed Salah 13 miljoner och klubbkamraten Alisson – världens dyraste målvakt i verkligheten – bara 5,5 miljoner. Man kan med andra ord inte bara köpa in de bästa spelarna.

Man får poäng i spelet beroende på hur spelarna klarar sig på riktigt. Mål och målgivande passningar ger till exempel pluspoäng. Varningar och straffmissar ger minuspoäng.

Viktigt att få skryta

Tiotusentals finländare spelar Fantasy Premier League varje vecka. Vad är det som lockar? Haglund har spelat i 13–14 år och satsat hårt de senaste säsongerna.

– Fantasy ger en mycket mera då man kollar på matcher. Vem skulle vanligtvis orka se Bournemouth möta Southampton? Men då ens egna spelare är med är det intressant, säger Haglund som är med i en stängd liga med vänner.

– Det viktiga är rätten att kunna skryta när det går bra. Det är som vadslagning – men billigare.

Spelet har gett Haglund många minnen – både trevliga och otrevliga. Som gången då han följde med en match på en skakig förbindelse i en bastu och Theo Walcott gjorde mål i den 94:e minuten. Eller gångerna då han har vaknat efter sena festkvällar med en baksmälla och nya spelare i truppen.

Han avråder alla från att kombinera öl och FPL.

– Det borde finnas ett alkohollås för spelet.

Hur mycket tid lägger du på FPL varje vecka?

Haglund tystnar och ler.

– Så mycket att jag inte vågar säga.

Men att ägna tid åt spelet är a och o. Det skiljer agnarna från vetet. Vad ska man tänka på om man vill bli en mästare på fantasifotboll? Haglund kunde tala om ämnet i timmar. Här ger han fem konkreta tips.

1. Var inte emotionell.

Tänk rationellt då du väljer ut spelare. Det kan vara lätt att välja ut favoritspelaren i ett lag nära hjärtat – men är han verkligen värd pengarna? Finns det bättre alternativ?

– Man får definitivt inte spela enligt favoritlaget. Det ser man att många gör. Personer som hejar på United kör med Alexis Sanchez som är skitdyr och inte är värd pengarna. Gör inte det.

2. Jaga inte poängen.

Bara för att Chelseamittfältaren N'Golo Kanté nätade i en match gör han det knappast följande vecka. Haglund säger att man inte ska förblindas av en spelares poäng en enskild vecka.

– Kör ditt eget race. Jag skulle inte ens rekommendera min värsta fiende att köpa Kanté.

Detsamma gäller valet av kapten. Ge bindeln åt den spelare som du genuint tror mest på – inte det största namnet.

– Hur många hade trott att Mohamed Salah skulle göra ett hattrick borta mot Crystal Palace? Ändå valde 90 procent av alla som hade Salah att spela honom som kapten. Jag förstår inte, säger Haglund vars kapten Sergio Agüero håvade in 40 poäng under samma omgång.

3. Satsa på anfall och straffar

Först och främst: ta ut spelare som nästan alltid spelar 90 minuter. Efter det gäller det att ha stenkoll på några frågor: Vilka spelare skjuter straffar? Vilka slår hörnor? Vem tar hand om frisparkarna? Dessa spelare får lättare mål- och passningspoäng. I Haglunds lag får anfallsglada ytterbackar och offensiva mittfältare som egentligen spelar som anfallare stora roller. Helst ska så många som möjligt vara straffskyttar.

– Jag kollar mycket på det.

Försvarsbygget är inte lika viktigt. Haglund håller hårt i plånboken, men ser till att ha två högklassiga försvarare i truppen.

4. Planera långsiktigt

Enligt Haglunds grundregel ska man aldrig ta in en ny spelare bara för en omgång. Det gäller att planera långsiktigt – minst 4–5 omgångar framåt. Om man har två svagare målvakter i truppen ska man spela den som har lättare motstånd. Det är viktigt att ha koll på matchschemat.

– Människor trycker för lätt på panikknappen i det här spelet, man kan inte vinna på en omgång, säger Haglund.

På samma sätt gäller det att spara på spelknapparna trippelkaptenen, "bench boost" och "free hit". De behövs under vinterveckorna då ett lag kan spela två matcher under en omgång.

5. Var ständigt uppdaterad

Till Haglunds veckoritual hör att se så många matcher som möjligt och sedan följa med nyhetsflödet. Han läser nyheter i timtal och lyssnar på podcasten Scoutcast som behandlar Fantasy Premier League. Om man inte håller sig uppdaterad vet man inte heller om eventuella skador och rotationer som kan stå en dyrt.

– Om man inte har möjlighet att se alla matcher, läs sammandrag eller matchrapporter.

Haglund påminner också om att man alltid ska använda sig av de gratis övergångarna man får (en per vecka) – men köpa spelare så sent som möjligt, på fredag kväll eller lördag. Om man värvar en spelare på måndag kan det hända att han skadar sig innan följande match.

Så här såg Fredrik Haglunds lag ut med ett antal dagar till den tredje omgången i Premier League. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03