Så här blir UMK – Blind Channel-effekt märks

Blind Channel presenterar sig på scen i början av finalen av Eurovision Song Contest 2021. Bild: EBU / ANDRES PUTTING

Nästa års UMK-final direktsänds med publik på plats.

Finlands Eurovisionsuttagning UMK (Tävlingen för ny musik) sänds nästa år från Logomo i Åbo den 26 februari. Sju bidrag kommer att tävla om att representera Finland i Eurovision Song Contest i italienska Turin i maj. Tittarna röstar fram vinnaren tillsammans med en internationell jury. Totalt skickades 312 bidrag in, vilket är fler än året innan. Finalisterna valdes ut av en jury bestående av musikbranschproffs under ledning av YleX:s musikchef Tapio Hakanen.

Artisterna i UMK 2022 offentliggörs onsdagen den 12 januari varefter ett bidrag per dag presenteras från och med den 13 januari. Enligt Hakanen finns det bland årets tävlande popstjärnor som haft framgång på strömningstjänsterna, internationella exportlöften, en artist som alla finländare känner till och som deltagit i ett känt musikprogram, en artist vars karriär sträcker sig ända tillbaka till åttiotalet samt nya namn som det talas om i musikbranschen. En Blind Channel-effekt märks på att fler rockband än tidigare deltog i uttagningen.

Årets UMK-vinnare Blind Channel blev sexa i Eurovisionen i Rotterdam i maj, vilket är Finlands näst bästa placering genom tiderna, och deras låt Dark side är en av de mest strömmade finländska låtarna någonsin. UMK-uttagningen 2021 sågs av 1,9 miljoner finländare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning