Så gör du maten i kända filmer och tv-serier

Andrew Rea avslöjar hur klassiker som Big Kahuna-burgaren från Pulp Fiction kan skapas i ett vanligt kök. Bild: Skärmavbild

Mat och dryck kan spela en viktig biroll på vita duken. Många manusförfattare och regissörer utnyttjar mat som ett stilistiskt grepp för att beskriva karaktärernassärdrag. Youtube-kanalen Binging with Babish avslöjar hur klassiker som Big Kahuna-burgaren från Pulp Fiction kan skapas i ett vanligt kök.

Binging with Babish finns på Youtube.

I dagens medielandskap är det möjligt att hylla och skapa popkultur på otaliga sätt. Andrew Rea är en filmnörd, finsmakare och självutbildad matentusiast bosatt i New York. Innan han uppfann sin Youtube-kanal Binging with Babish jobbade han i reklambranschen och skapade visuella effekter.

Konceptet är enkelt: ett avsnitt består av en eller flera kända maträtter från kända filmer och tv-serier. Skalan är bred – Rea har bland annat testat chokladtårtan från filmatiseringen av Roald Dahls Matilda, Freddy's ribs från House of Cards och snabbmat från The Wire. Under ett avsnitt, som oftast håller på i 4–6 minuter, får vi se Rea tillreda måltiden, smaka på den och ge sitt omdöme. En tom tallrik motsvarar fulla poäng.

Vissa rätter är vidriga, men Rea underhåller sin publik genom att också koka ihop portioner som ingen egentligen vill smaka på. Förutom originalversionen bjuder han i dessa fall också på förbättrade, ätbara versioner av äckligheterna. Exempelvis i tv-serien It's Always Sunny in Philadelphia förekommer exceptionellt motbjudande drycker och rätter såsom rum ham (skinka marinerad i rom), riot juice (sprit och blå sportdryck) och milk steak (biff stekt i mjölk, garnerat med gelébönor). Efter att ha kokat ihop dessa groteskerier tillreder Rea rökt skinka med ananas och rom, en vodkabaserad drink med blue curaçao och revbensstek som sjudit i mjölk. Vegetarianens mardröm, javisst, men enligt Rea betydligt aptitligare än de ursprungliga rätterna.

Varje minut fylls Youtube av 400 timmar nytt innehåll, vilket betyder att konkurrensen om tittarnas tid är enorm. Varför då tillbringa sin dyrbara tid med Andrew Rea i stället för med något annat? Till kanalens styrkor hör bland annat Reas förmåga att hålla sig till sak, avsnitten är rätt korta och koncisa. Både bild- och ljudkvaliteten är hög, något som skiljer agnarna från vetet. Kanalen uppdateras regelbundet, vilket också ger intrycket att Rea bryr sig om sina tittare. Binging with Babish bjuder på en fascinerande metanivå av popkultur garnerat med en subtil humor.

Efter 73 avsnitt och cirka 2,4 miljoner följare har Binging with Babish lyckats hitta sin nisch, även om den fortfarande ligger långt ifrån de riktigt stora kanalerna på Youtube. Rea har lämnat sitt förvärvsarbete och koncentrerar sig nu på Binging with Babish på fulltid. Med andra ord livnär han sig på annonsintäkter och kommersiella samarbeten. På sistone har Rea lagt upp också annat innehåll på kanalen än enbart matlagningsvideor med koppling till popkultur. Flera videor medför fler visningar vilket i sin tur betyder större intäkter för Rea.

Det är givetvis inte fel att optimera innehållet och tjäna pengar, men också i Youtube-världen är gränsen mellan äkta och kommersiellt flummig. Tillsvidare bor Rea fortfarande med sin rummis och trivs i stadsdelen Harlem. Till skillnad från många andra youtubare har han alltså inte uppgraderat sitt hem eller flyttat till Los Angeles. Binging with Babish är i nuläget som en semesterort som ännu inte blivit alltför populär bland turister.

Laura Klingberg Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning