Så går kriget mot terrorismen till

Dokumentärserien ger en bild av modern krigföring ur amerikanskt perspektiv. Bild: Fox Entertainment Group

National Geographics dokumentärserie följer den amerikanska militärens jobb och vardag i olika krishärdar i världen.

Chain of Command sänds i National Geographic tisdagar kl. 23.00, repris söndagar kl. 00.00.

Den åttadelade dokumentärserie Chain of Command (National Geographic 2018) skildrar kriget mot terrorismen via de män – och kvinnor – som vigt sitt liv åt detta. Serien betonar ständigt sin exklusivitet, att materialet är "aldrig tidigare skådat", att man filmat där ingen filmat förr. Så må kanske också vara, men det säger sig självt att tillträde till alla dessa slutna rum och sammanhang knappast hade varit möjligt om man inte haft stenkoll på vilken bild man ger ut av sig själv. Någon kritisk granskning av ämnet är detta självklart inte, värdet ligger snarare i dokumentationen – och intressantast är detta för den som är nyfiken på militära strategier, hur detta krig mot terrorism och extremism går till i praktiken, från befälssynpunkt och bland soldaterna ute på fältet.

Inspelningen av serien startade i slutet av 2016 och pågick i arton månader. Kvällens premiäravsnitt handlar om hur den amerikanska och irakiska armén bekämpar IS i Mosul – men serien handlar också om operationer i länder som Afghanistan, Somalia, Nigeria, och Sydafrika. I Sydamerika försöker den amerikanska armén stoppa extremrörelser från att slå rot och förutse nya hot som kan utvecklas.

Kameran är "för första gången" med i cockpiten på ett stridsflygplan som är ute på uppdrag. Vi får även se höga befäl diskutera "bakom vanligtvis stängda dörrar" i försvarsdepartementets mötesrum, diskussioner som garanterat är konstruerade för kameran, men som trots det förstås kan illustrera vilka utmaningarna är och hur man resonerar. Det kanske tyngsta namnet som medverkar i serien är USA:s försvarschef, marinkårsgeneralen Joseph Dunford.

Dels ges en bild av ett tekniskt krig där fiendemål kartläggs med satellitbilder och förstörs med hjälp av flygande missiler utan att en enda av de egna soldaterna behöver offras. Ute på gatorna finns däremot krigets kaos med materiell förstörelse och en synnerligen utsatt lokalbefolkning.

Seriens berättarröst tillhör skådespelaren Chris Evans som medverkat i filmer som Captain America och The Avangers.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03