Så funkar simningens nya stjärntour

Katie Ledecky är en av de största stjärnorna i den nya simtouren. Arkivbild. Bild: AP Photo/Lee Jin-man

Efter bråk och hot om repressalier startar i helgen den omtalade International Swimming League. Här är allt du behöver veta om den privatfinansierade touren – med cirka 7 miljoner euro i prispengar – som ska lyfta simningen.

När planerna avslöjades förra hösten försökte Internationella simförbundet Fina stoppa allt med bland annat hot om avstängningar från OS. När sedan ISL hotade med att gå till EU-domstolen och tre simmare lämnade in en stämningsansökan i Kalifornien fick Fina kalla fötter och gav grönt ljus.

Vad är ISL?

Den ukrainske miljardären och affärsmannen Konstantin Grigorisjin står bakom International Swimming League. Han äger också den internationella simklubben Energy Standard, där Sarah Sjöström ingår, och som är ett av åtta lag i ISL.

Varför startar den?

Det Internationella simförbundet Fina har i många år fått kritik för att prispengarna är små inom simningen och att bara ett fåtal idrottare kan livnära sig som proffs. Grigorisjin tycker likadant och dessutom att simningen bara syns ordentligt under OS vart fjärde år. Därför startar han den penningstinna touren som har en prispott på cirka sju miljoner euro.

Vad betyder ISL för simmarna?

Mer pengar till fler. De få penningstinna tävlingar som i dag finns fokuserar på höga prissummor till ett fåtal. Världscupen ger stora pengar till de tre bästa totalt. Nystartade Champions Swim Series, Finas direkta svar på ISL, som avgjordes i våras för första gången, innehåller bara OS- och VM-medaljörer i startfältet. I ISL deltar cirka 200 simmare.

Hur går tävlingen till?

ISL är en lagtävling med åtta 24-mannalag (12 damer och 12 herrar). Lagen möts fyra och fyra i totalt sex deltävlingar i Europa och USA. De två bästa Europalagen och de två bästa USA-lagen går till den stora finalen i Las Vegas den 20-21 december.

Vilka stjärnor är med?

Över 100 OS-simmare, som tillsammans tog 41 guld i Rio 2016, deltar. Några av de största stjärnorna är OS-guldvinnaren Sarah Sjöström, historiens mesta VM-medaljör på damsidan med åtta guld och 16 individuella medaljer, amerikanskan Katie Ledecky, fem OS-guld, trefaldiga OS-vinnaren Katinka Hosszu, Ungern, amerikanske herrstjärnan Caeleb Dressel, 13 VM-guld, och brittiske bröstsimsikonen Adam Peaty, ett OS-guld och åtta VM-guld. Vid sidan av Sjöström finns ytterligare en blågul simmare med, Erik Persson.

Var och när avgörs den första deltävlingen?

I Indianapolis, USA, i helgen.

Hur följer man tävlingarna?

Eurosport har sändningsrättigheterna.

Varje deltävling, som avgörs i kortbana, går över två dagar med elva grenar (damer och herrar individuellt, samt lagkapp) per dag. Laguppställningen kan ändras två gånger per tävlingspass. Poäng delas ut per placering i varje gren (seger i traditionellt lopp ger 9 poäng, i lagkapp dubbelt upp, i utslagningslopp 27 poäng).

Varje simmare får 300 euro per poäng de plockar i grundseriematcherna, i finalen knappt 1 000 euro per poäng. Segrande lags simmare får cirka 10 000 euro segerpremier. Varje simmare får också cirka 1 000 euro per match och de har alla resor och omkostnader betalda.

Tävlingsschemat: 5-6/10: Indianapolis, Indiana, 12-13/10: Neapel, 19-20/10 Dallas, Texas, 26-27/10 Budapest, 16-17/11 Washington DC, 23-24/11 London, 20-21/12 Las Vegas, Nevada (final).

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning