Så dyr var en ny tvåa i Helsingfors i fjol

Snittpriset för nya bostäder steg med 14 procent på fem år i Helsingfors. Bild: Onni Ojala/Lehtikuva

Priserna för nya bostäder stiger i jämn takt. Mest har de stigit i Esbo, visar färsk statistik.

Efterfrågan på nya bostäder är stor i Helsingforsregionen och det syns också i prisutvecklingen, visar färska uppgifter från Statistikcentralen.

I Esbo och Grankulla har snittpriset för nya bostäder stigit med över 17 procent sedan 2015. I Helsingfors har priserna klättrat med 14 procent. I Vanda, där det också byggts mycket, har snittpriset däremot ökat med bara 2 procent.

Läs också: Trendbrott: Allt fler flyttar ut från Helsingfors – familjen Kolehmainen valde Vanda

Prisökningen sedan 2015 i Åbo är 11 procent, i Tammerfors 15 procent.

För Helsingfors gäller att priserna rusade under fjolåret. De nya bostäderna såldes till i snitt sex procent högre priser 2019 jämfört med 2018.

En ny tvåa i ett hus med egen tomt kostade i snitt 7 450 euro per kvadratmeter i Helsingfors i fjol. Det kan jämföras med 6 100 euro i Esbo och 4 900 euro i Vanda. I Åbo och Tammerfors låg snittpriset på strax under 5 000 euro.

Statistikcentralen publicerade uppgifterna för de nya bostäderna under fredagen. Uppgifterna för handeln med gamla bostäder under 2019 saknas ännu på grund av trubbel med dataöverföringen från Skatteförvaltningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning