Trump anklagar Tyskland för affärer med Ryssland: "Mycket sorgligt"

USA:s president Donald Trump inledde Nato-mötet med ny kritik mot Europa, men den amerikanska senaten godkände en motion som synligt ska bekräfta USA:s stöd till de allierade i Europa. Att det pågår ett pr-krig syns tydligt på sociala medier.

På måndag träffas USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors. Men Trumps Europaturné har redan inletts med ett Nato-toppmöte i Bryssel.

Redan innan Air Force One landade i Bryssel i går kväll hade Trump skickat ut ytterligare några tweets med kritik mot de europeiska Nato-länderna. Han skrev att Europa gör det svårt för amerikanska jordbrukare att sälja sina produkter och samtidigt "tycker att vi glatt ska försvara dem i Nato och villigt betala för det".

Trump fortsatte kritiken under en frukost med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, och den här gången riktade han udden mot Tyskland och drog uppenbarligen in gasledningsprojektet Nordstream 2.

– Jag tycker det är mycket sorgligt när Tyskland gör massiva olje- och gasaffärer med Ryssland. Vi ska föreställa erbjuda skydd mot Ryssland och så går Tyskland och betalar miljarder och miljarder dollar till Ryssland. Jag anser det är olämpligt, sade Trump enligt nyhetsbyråer, och lät förstå att Tyskland är Rysslands energipolitiska gisslan.

Nordstream 2-projektet har redan tidigare varit föremål för debatt och har lyfts som exempel på så kallad geoekonomisk inverkan från Rysslands sida. Europa har varit på sin vakt för att inte gasledningen ska dela EU-länderna.

Med sitt uttalande drog Trump dessutom gasledningen över Nato-bordet.

Merkel gav tillbaka med personlig känga

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anlände till toppmötet och gav då hon anlände en kommentar om Trumps uttalanden om pengarna och att Tyskland skulle vara i Rysslands klor.

Hon sade att Tyskland redan på toppmötet i Wales 2014 förband sig att öka försvarsanslagen med 28 procent fram till 2024. Sedan tillade hon ett personligt svar.

– På grund av vissa omständigheter vill jag säga en sak: Jag upplevde själv den sovjetiska kontrollen av en del av vårt land. Vi är glada att vi i dagens läge är fria och självständiga.

Merkel växte upp i DDR, alltså forna Östtyskland.

Stoltenberg: Förväntar mig ärligt samtal

Jens Stoltenberg inledde förmiddagen med att säga att det råder meningsskiljaktigheter.

– Vi möter utmaningar och yttre hot samtidigt som vi ser oenighet mellan de allierade. Det är viktigt att visa att vi kan få saker till stånd tillsammans trots meningsskiljaktigheter. Jag är säker på att vi kan leverera trots det. Vi kan leverera då det gäller att förnya vår verksamhet för snabbare mobilisering, vi kan leverera i kampen mot terrorismen, ny utbildning i Irak och mer stöd till utbildningen i Afghanistan, sade Stoltenberg.

Han sade också att det är viktigt att gå vidare, och förnya löftet att alla allierade ska nå Natos utsatta mål på två procent i försvarsanslag.

– Jag förväntar mig ett öppet och ärligt samtal. Det finns olika åsikter, men jag förväntar mig att vi är eniga om själva grunden, att vi är starkare tillsammans.

Om Nordstream i sig sade Stoltenberg att det inte är en fråga på Natos bord, men han uttalade sig i generella ordalag.

– Nato har betonat energisäkerhet, och betonat vikten av diversitet och hållbarhet i energiutbudet. Förnybar energi kan minska beroendet av importerad energi. Men Nordstream är inte en fråga för Nato, sade han.

Skämtade om frukosten

Tidningen Politico rapporterar att Jens Stoltenberg också levererade ett skämt om frukosten på en paneldebatt under Natomötet. Han blev tillfrågad om hur frukosten med Trump gick, och svarade att han drack smaskig apelsinjuice, åt rostbröd och fruktsallad, och att allt betalades av USA.

USA:s senat visade stöd för alliansen

De amerikanska signalerna har redan tidigare varit indelade i Trumps vassa kritik och den övriga administrationens gjutande av olja på vågorna.

Stämningen under Nato-mötet i Bryssel är inget undantag.

Den amerikanska senaten trädde nämligen in med en motion som ska styrka att USA håller fast vid Nato, sina allierade och vid säkerhetsgarantin i artikel 5. Motionen godkändes med rösterna 97-2.

Debatt om pengarna

Nato-mötet ska behandla flera viktiga frågor, som att förnya och effektivera alliansen och möjligheterna att snabbt mobilisera sina resurser. Samarbetet med EU ska också stärkas. Finansieringen finns också på agendan, vilken den funnits sedan medlemsländerna förnyade löftet att nå målet på två procent av bnp i försvarsanslag.

Trump har lyft frågan om pengarna till den största frågan, vilket andra befarar överskuggar övriga ärenden. Trumps retorik uppmålar de europeiska allierade som dyra för USA:s skattebetalare.

Men informationskriget kring finanserna är också i full gång på sociala medier.

Vissa svar på tal handlar om andelen som USA egentligen lägger på Europa, som här i grafen från International Institute of Strategic Studies:

– Fördelandet av bördan är inte så svartvit som Trump får det att låta. USA spenderar i huvudsak på sina egna säkerhetsbehov, skriver IISS:

Nato publicerade också ett pressmeddelande om utvecklingen hos medlemsländerna. Medianen är 1,36 procent av bnp, men i den första grafen betonas att spenderandet ökar räknat i euro. Den årliga ökningen 2018 ligger på fyra procent.

Jens Stoltenberg har betonat att allt fler länder lägger mer pengar på försvar, och att åtta länder kommer att nå två procent av bnp under 2018.

Påminner om vem som är allierad

Politicos reporter noterade att en stor affisch på mötesplatsen såg ut som en hälsning direkt till Trump: "Vi är allierade", står det med stora bokstäver.

Något som EU:s rådsordförande Donald Tusk också skrev direkt till den amerikanska presidenten inför toppmötet.

– Kära Donald Trump. USA har inte, och kommer inte att få, lika goda allierade som EU är. Vi lägger mer på försvarsanslag än Ryssland och lika mycket som Kina. Jag hoppas du ser det som en investering i vår säkerhet, vilket inte kan sägas med säkerhet om ryska och kinesiska försvarsanslag (smiley).

Artikeln är korrigerad: Löftet på Nato-toppmötet i Wales 2014 – att nå två procent av bnp i försvarsanslag – siktade på år 2024.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46