Så blir årets Roskildefestival – temat är solidaritet

Cardi B är ett av Roskildefestivalens stora namn. Hon uppträder den 3 juli. Arkivbild. Bild: Chris Pizzello/AP/TT

När den 49:e upplagan av Roskildefestivalen drar i gång är de stora affischnamnen Bob Dylan, Robert Plant, Cardi B, Travis Scott, Robyn, Janelle Monáe, The Cure – och Wu-Tang Clan som återvänder efter 15 år.

Lördagen den 29 juni inleds årets Roskildefestival, strax söder om staden som namngett festivalen, och pågår därefter i åtta dagar. De 80 000 festivalpassen plus alla endagsbiljetter är slutsålda sedan länge.

Enligt festivalens egen statistik är 48 procent av besökarna singlar, och medelåldern är 24 år. 21 procent av besökarna är där för första gången. Det senare gäller däremot inte för flera av årets dragplåster.

Årets Roskildefestival blir den 49:e i ordningen och pågår mellan den 29 juni och 6 juli. Temat är solidaritet.

Bland årets artister märks bland andra Bob Dylan, Cardi B, Robert Plant, Robyn, The Cure, Travis Scott, Mø, Vampire Weekend, Underworld och Janelle Monáe.

1971 arrangerades festivalen för första gången, då av två studenter. Året därpå övertog den ideella organisationen The Roskilde Foundation ansvaret för festivalen, som varje år skänker överskottet till välgörenhet.

Gamla och nya ansikten

Bob Dylan gästar festivalen för sjätte gången, senast var 2006, Robyn uppträder för tredje gången och Wu-Tang Clan gör sitt andra varv på arenan. Senast hiphop-gruppen besökte Roskilde var för 15 år sedan, under ett av festivalens blötaste år med lera och åskväder som fond.

Hiphop-gruppen Wu-Tang Clan återvänder till Roskildefestivalen efter 15 år. Arkivbild. Bild: John Shearer/AP/TT

Även den amerikanska skådespelaren och sångerskan Janelle Monáe återvänder för ett andra besök.

Ett nyare ansikte är den amerikanska rapparen Belcalis Almanzar, mer känd som Cardi B. Hon var bokad till Roskilde redan i fjol med ställde in eftersom hon blev gravid. För några dagar sedan stod hon inför rätta i hemstaden New York, åtalad för misshandel mot sitt nekande. Om det kommer att påverka hennes uppträdande på Roskildefestivalen den 3 juli återstår att se.

Sammanlagt 180 akter är bokade till festivalen som i år har tema solidaritet – "inspirerat av unga människor som demonstrerar och kämpar för en bättre värld", skriver arrangörerna på hemsidan.

Den före detta Led Zeppelin-medlemmen och sångaren Robert Plant gästar Roskildefestivalen i sällskap av bandet The Sensational Shapeshifters. Arkivbild. Bild: Vaclav Salek/AP/TT

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning