Så bevakar HBL valet

Följ med oss in i hetluften. HBL:s politiska kommentatorer Susanna Ginman och Sylvia Bjon guidar HBL:s tittare genom valrysaren på söndagkväll tillsammans med professor Åsa von Schoultz i en direktsändning som börjar kl 19.50. Länken hittar du på HBL.fi. Bild: Cata Portin

HBL bevakar riksdagsvalet minutiöst på söndag kväll.

En valrysare väntar oss på söndagskvällen. Blir SDP statsministerparti? Skräller Sannfinländarna eller De Gröna? Och hur går det för SFP?

Du kan följa med hur det går genom att logga in i HBL:s valstudio i Lilla Parlamentet i Helsingfors. Vi sänder direkt med start kl 19.50 och länken hittar du på HBL.fi.

Studiovärd är Susanna Ginman, chef för HBL:s opinionsavdelning. På plats är också HBL:s politiska kommentator Sylvia Bjon och inbjuden expertgäst är Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet. De guidar oss genom valet fram till cirka kl 22.30.

– Vi får direkta kommentarer av vinnarna och förlorarna bland partiledarna. Vi samtalar också med andra gäster som partisekreterare och politiska rådgivare. Vi hinner också fundera på den politiska vardagen efter valet, utan att ha pannan i djupa veck, säger Susanna Ginman.

– Ja, vi gör det mer avskalat och äkta i den här sändningen. Efter veckor av spekulationer är det tid för analys och fördjupning, tillägger Åsa von Schoultz.

Sylvia Bjon nickar instämmande:

– Efter att ha följt med politikerna på nära håll en lång tid före valet finns en hel del tankar och observationer om deras strategier – nu vädrar vi ut vad som hänt och varför.

Utöver direktsändningen rapporterar vi från många valvakor runtom i Helsingfors. Också de rapporterna hittar du på HBL.fi.

– Vi har även en resultatservice där du kan se hur rösträkningen fortskrider, per valkrets och röstningsområde, säger nyhetschef Richard Nordgren. Du kan till och med se vilka kandidater som har fått röster i din närmaste vallokal.

Den första upplagan av papperstidningen HBL kommer inte att ha ett resultat medan den andra upplagan ska vara klar strax före midnatt.

– Det betyder att vi har avsevärt mera information om hur valet har gått, vem som har segrat, vem som har förlorat och vem som troligen är invald, säger Nordgren.

För att vara helt säker på vem som är invald lönar det sig i alla fall att gå in på e-tidningen antingen på HBL.fi eller via appen HBL365. E-tidningen kommer att vara rykande färsk.

– Och så samlar vi upp valresultatet och går vidare på vad resultatet betyder med tanke på regeringsbildningen dagarna efter valet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning