S-riksdagsledamot hoppar av i protest mot partiets skärpta migrationspolitik

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Karlsson lämnar sin riksdagsplats. Bild: TT/Janerik Henriksson

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Karlsson lämnar nu sin riksdagsplats i protest mot partiledningens besked om skärpningar av migrationspolitiken. En gräns har nåtts för vad jag kan företräda, skriver hon på Facebook.

Med dagens utspel "tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund. Fortsatt urholkning av asylrätten. Avskaffad rätt till skola för barn – barn! – som inte har rådighet över sin situation. Och så idén om centrala ankomst- och avresecenter". "Det är en mycket obehaglig utveckling och det har gått så fort", skriver Sara Karlsson.

Hon avslutar med att konstatera att "nu är det valår och förväntningarna är att man bara ska hålla käften, bita ihop och knacka dörr. Det kan jag inte. Därför gör jag nu både mig och partiet en tjänst och lämnar mitt uppdrag som riksdagsledamot", skriver Sara Karlsson.

TT har sökt Sara Karlsson, som meddelar i ett sms att hon inte vill kommentera ytterligare. Hon uppger att hon lämnar riksdagen omgående. Hon har suttit på ett riksdagsmandat från Sörmland. Hon har tidigare meddelat att hon inte kandiderar till riksdagen i höst.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kommenterar Karlssons beslut.

– Det är trist men inte helt oväntat. Det här går tillbaka till besluten vi tog på partikongressen. Hon är djupt engagerad i de här frågorna och har uppenbart en annan uppfattning, och då blir det här konsekvenserna, säger Ygeman till TT.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning