S-kedjan sålde piratprodukter: "Sådant här borde absolut inte få ske"

Så här såg jackorna ut som S-kedjan sålde innan den upptäckte att mönstret var mycket snarlikt brittiska lyxmärket Ted Bakers tyg. Det står till och med "Baker" på jackan. Bild: S-market

S-gruppen har sålt barnkläder som var mycket snarlika de kända varumärkena Ted Bakers och Raccoons produkter. "Sådant här borde absolut inte få inträffa och vi ser med stort allvar på saken".

S-gruppens Prisma-kedja började i mitten av februari sälja nya barnoveraller och jackor sydda av tyg som vid första anblicken såg exakt likadana ut som de kända varumärkena Ted Bakers och Raccoons tyger.

S-gruppens inköpare hade inte noterat att plaggen som såldes under kedjans eget varumärke Ciraf hade likadant mönster som Ted Baker och Raccoons produkter. Sortimentschef Pirjo Hole vid S-gruppen säger att klädesplaggen inte är att betrakta som produktförfalskningar utan att den juridiska termen är en möjlig konflikt med upphovsrätten eller designskyddet.

– Sådant här borde absolut inte få inträffa och vi ser med stort allvar på saken, säger Hole .

Fadäsen är en följd av att S-gruppen inte har egna designer utan köper upp produktpartier på olika håll i världen.

– Vi försöker alltid försäkra oss om att de produkter vi tar in till försäljning inte får skada en tredje part och vi avtalar om att våra leverantörer inte får bryta mot designskyddet, men den här gången lyckades vi inte.

Prisma har 66 affärer runtom i landet och några dagar efter att klädleveranserna av de nya vårkläderna hade inletts, fick man kännedom om att plaggen kunde stå i konflikt med upphovsrätten.

– Vi bad genast våra affärer att plocka bort varorna och vi kommer att förbättra vår interna övervakning och utreder hur det här kunde inträffa, säger Hole som inte kan uppge hur många plagg som hann säljas innan partiet drogs bort.

Bland aktiva barnklädsentusiaster på nätet har fallet väckt stor uppståndelse och förundran om S-gruppen medvetet försöker sälja falska produkter men Päivi Hole dementerar bestämt att så skulle vara fallet och säger att man ser väldigt allvarligt på saken.

Marko Nieminen som är vd för företaget som importerar Ted Baker är förbluffad över det skedda och har meddelat sin huvudman i London om fallet. Men eftersom Nieminen inte har lyckats komma över ett klädesplagg som bevismaterial, har det inte hittills blivit aktuellt att överväga rättsliga åtgärder mot S-kedjan, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning