S-gruppen samarbetar med Mobilepay – ett svep med mobilen betalar inköpen och registrerar bonuspoängen

Nya betalterminaler installeras efterhand i S-gruppens matbutiker och senare även vid S-gruppens andra serviceställen som restauranger, hotell och bensinstationer. Bild: S-gruppen/Handout

Ett svep med mobilen förbi kassans betalterminal betalar inköpen och registrerar automatiskt kundens bonuspoäng. I höst kör S-gruppen i gång ett samarbete med mobilbetalningssystemet Mobilepay.

Först införs mobilbetalningstjänsten Mobilepay i S-gruppens närmare tusen matbutiker runtom i landet, samt hos näthandlarna. Sedan följer S-gruppens övriga serviceställen, som varuhusen, restaurangerna, hotellen och bensinstationerna.

Betalningen går till så att kunden sveper mobilen förbi kassans betalningsterminal för att på så sätt para ihop mobil och betalterminal. Medan expediten läser av priset på varorna kan kunden plocka ihop sina inköp och när alla varor är skannade godkänner kunden inköpen med ett tryck på mobilskärmen. Samtidigt registreras kundens bonuspoäng. Ett elektroniskt kassa- eller garantikvitto sparas i mobilen.

– Systemet fungerar oberoende av hurdan mobil kunden har och vilken bank kunden anlitar. Det här är en revolution inom mobilbetalningen i Finland, säger Jari Annala, S-bankens styrelseordförande och SOK:s ekonomidirektör.

S-gruppen är med sina matbutiker, restauranger, hotell och bensinstationer en mycket stor aktör på den finländska konsumentmarknaden – totalt har gruppen cirka 1 600 serviceställen och vid dem görs dagligen 1,5 miljoner betalhändelser. Det här gör att valet av Mobilepay som samarbetspartner får stor betydelse också för utvecklingen av marknaden för mobilbetalningar i Finland.

– Vi tror att antalet mobilbetalningar kommer att skjuta i höjden i höst, säger Annala.

– Vårt mål är att Mobilepay ska bli den populäraste lösningen för mobilbetalningar i Finland, säger vd Mark Wraa-Hansen. Bild: Patrik Harald

Samarbetsavtalet gör att S-banken blir MobilePays strategiska partner i Finland. Enligt S-bankens vd Pekka Ylihurula har man noggrant studerat befintliga mobilbetalningssystem och till och med övervägt att utveckla ett eget.

– Men det är ingen idé att bygga ett eget system när man kan samarbeta kring ett befintligt, säger Ylihurula.

S-banken har de senaste åren utvecklats till ett fullservice-finanshus bland annat genom förvärvet av kapitalförvaltaren FIM. S-gruppen samarbetar också med Lokal-Tapiolas försäkringsbolag, som samtidigt är delägare i S-banken.

Mobilepay lanserades av Danske Bank 2013 men är numera ett självständigt dotterbolag till banken. På det sättet vill man framstå som mera neutralt i ett försök att locka fler banker med i samarbetet. I Danmark har 65 banker gått med och i Finland är SEB och Danske Bank med förutom S-banken. Appen Mobilepay har laddats ner 800 000 gånger i Finland.

Mobilepays vd Mark Wraa-Hansen, SOK:s ekonomichef Jari Annala och S-bankens vd Pekka Ylihurula vid tisdagens presskonferens om det nya samarbetet mellan S-gruppen och Mobilepay. Bild: Martti Lindholm

Rättelse 28.2.2018 klockan 10.14. Lokal-Tapiola samarbetar med S-gruppen och är delägare i S-banken. I den ursprungliga texten stod felaktigt att Lokal-Tapiola tillhör S-gruppen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning