S-gruppen lanserar klimaträknare

S-gruppens nya klimaträknare visar koldioxidavtrycket på din matkorg. Bild: S-gruppen/Pressbild

Nu kan du räkna ut koldioxidutsläppen på den mat du handlar i snabbköpet. S-gruppens klimaträknare har utvecklats i samarbete med experter på Naturresursinstitutet.

– Den lanserade räknaren är den första i sitt slag i Finland. Den ger information om koldioxidavtrycket för alla produktgrupper och bygger på konsumtionsdata, säger SOK:s ansvarighetsdirektör Lea Rankinen i ett pressmeddelande.

Klimaträknaren är kopplad till S-gruppens egen app S-mobiili som kan användas av bolagets stamkunder. Klimaträknaren ger riktgivande information om koldioxidavtrycket på matkorgen, men beaktar inte koldioxidutsläppen från enskilda produkter.

– Klimaträknaren är ett konsumentvänligt sätt att synliggöra matkorgens klimatpåverkan i vardagen, säger forskaren Hanna Hartikainen på Naturresursinstitutet i pressmeddelandet.

S-gruppen planerar också att lansera en motsvarande räknare som ger information om produkternas ursprung och hur inhemska affärens produkter i själva verket är. Den andra räknaren ska lanseras i oktober.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning