Rysslandshärvan: Åklagaren Mueller har bevis mot Trumps sparkade säkerhetsrådgivare

Den särskilde åklagaren Robert Mueller utreder om Ryssland blandade sig i den amerikanska valrörelsen. Bild: Lehtikuva/AFP/Alex Wong

Rysslandsutredaren Robert Mueller har samlat tillräckligt med bevis för att åtala den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, enligt insatta källor. Kongressledaren Paul Ryan avfärdar krav på att Mueller ska avsättas.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnade i veckan in de första åtalen i utredningen kring rysk inblandning i valrörelsen i USA förra året. Donald Trumps kampanjchef Paul Manafort och dennes samarbetspartner Rick Gates åtalade för bland annat penningtvätt.

Nu ökar Mueller trycket på Michael Flynn, som fick sparken av Trump efter bara 24 dagar på posten som säkerhetsrådgivare. Utredarna har samlat tillräckligt med bevis för att åtala både Flynn och hans son, Michael G Flynn, rapporterar tv-kanalen NBC News med hänvisning till icke namngivna källor.

Ville utlämna Gülen

Bland möjliga åtalspunkter finns penningtvätt och om Flynn ljugit för federala poliser. Utredarna undersöker också om Flynn försökt iscensätta en utlämning av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans motståndare Fetullah Gülen från USA till Turkiet, i utbyte mot miljontals dollar, enligt källorna.

Flynns son ska ha samarbetat med fadern.

Både Muellers kontor och jurister som representerar far och son i utredningen har avböjt att kommentera uppgifterna för NBC News.

"Får ha sin gång"

Efter de första åtalen har tre republikanska kongressmedlemmar krävt Muellers avgång. De anser att en intressekonflikt föreligger på grund av Muellers relation till James Comey, som efterträdde Mueller som FBI-chef och senare sparkades av Trump.

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, gör klart att kongressen inte tänker lägga sig i Muellers utredning. Robert Mueller ska varken sparkas eller ombes sluta, säger Ryan i en intervju för kanalen Fox News.

– Vi tänker inte blanda oss i den här utredningen. Den får ha sin gång, och vi kommer ratt låta den ha sin gång, säger Ryan enligt sajten Politico.

Han tillägger att han tror att president Donald Trump också tänker stå fast vid löftet att inte avskeda Mueller.

Född i Rhode Island 1958. Var registrerad demokrat men ställde sig tidigt bakom republikanen Donald Trumps presidentkampanj och gav honom råd under valrörelsen.

Pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA. Har verkat på fältet i Irak och Afghanistan. Efter att ha lämnat DIA 2014 grundade han ett lobbyföretag, där hans son också arbetar.

Kontroversiell då han hållit välbetalda tal i Ryssland och uttryckt sig islamofobiskt. I fjol skrev han bland annat på Twitter att "rädslan för muslimer är rationell" och enligt The New York Times har han övertygat Trump om att USA befinner sig i ett världskrig mot "militanta islamister".

Förra året tjänade Flynns konsultbolag mer än en halv miljon dollar genom uppdrag åt Turkiets regering, utan att han registrerat sig som lobbyist för utländska intressen, enligt justitiedepartementet. Han registrerade sig retroaktivt i år.

Flynn har också haft problem med hemligstämplade uppgifter och utretts inom försvaret för att ha delat hemligheter med främmande makt.

Källa: NBC News, TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning