Rysslands rutin sänkte Finland

Rysslands långa herrar gjorde det svårt för det finländska blocket. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Regerande europamästaren Ryssland var ett strå vassare än Finland och tog hem måndagens match vid EM i Ljubljana med klara setsiffror 3-0.

Finland spelade fördomsfritt från start, men rådde i första set inte på de långa ryska spelarna. De anföll från egna höjder och Finlands block hade inte mycket att sätta emot. När dessutom servespelet för finländsk del fungerade bristfälligt hade Ryssland en lätt uppgift och tog hem setet 25-17.

Finland ledde länge det andra setet, mycket tack servemissar från rysk sida. Men på slutet lyckades ändå de mer rutinerade ryska spelarna vända setet till sin favör. Finland visade ändå tidvis upp ett riktigt bra spel och en god kämpaglöd. Setsiffrorna slutade på 26-24.

I tredje set fortsatte Ryssland att serva osäkert, medan Finland tack vare de inbytta spelarna Samuli Kaislasalo och Niko Suihkonen fick till några servar som var omöjliga för Ryssland att ta emot. Tredje set var i mångt och mycket en upprepning av set två, då de mer erfarna spelarna i det ryska laget gjorde det svårt för de unga finländarna som fick chansen att visa vad de går för.

Setet var jämnt fram till siffrorna 21-21, men sedan tog den ryska rutinen över och Ryssland vann 25-22.

Med tanke på fortsättningen är Finlands match mot Turkiet på onsdagen avgörande. För att gå vidare från gruppspelet krävs en seger i den matchen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning