Rysslands kanonform väcker frågor – "dopningstestade mer än någonsin förut"

Ryssland har överträffat alla förväntningar i VM. Bild: Lehtikuva/Patrik Stollarz

VM-värdarna springer och sliter mer än sina rivaler – och viftar bort alla dopningsfrågor. – Spelarna är i bra form, säger lagläkaren Edvard Bezuglov.

Stanislav Tjertjesovs Ryssland fick en drömstart på VM-turneringen – efter att ha krossat Saudiarabien och Egypten var värdlandet i praktiken klart för avancemang. Något som ingen hade trott i förväg.

Hemligheten? En faktor: ryssarna har slitit mer än konkurrenterna. Inget annat lag har sprungit så mycket – eller så hårt – som Ryssland.

I VM-öppningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien sprang ryssarna totalt 118 km. I matchen mot Egypten: 115 km. Efter två matcher hade Ryssland sprungit 8 kilometer mer än vanligtvis flitiga Australien. Mittfältaren Alexandr Golovin hade löpt 25,15 km. Kanske ännu mer talande är det att Ryssarna också gjort flest spurter efter två omgångar: 824.

– Spelarna är mer motiverade eftersom vi har hemmapublikens stöd – det inspirerar spelarna och är A till O varför vi gör någonting bättre än de andra lagen, säger förbundskaptenen Tjertjesov enligt The Times.

Misstankar

Det finns alternativa förklaringar. Enligt den oberoende McLarenrapporten var 154 fotbollsspelare insyltade i en dopningshärva som omfattade hela det ryska idrottslivet. Mail on Sunday uppger att Fifa för mer än ett år sedan försetts med detaljerade bevis mot 34 ryska fotbollsspelare – inklusive hela det ryska landslaget i VM 2014. Sju av dem ingår i Rysslands VM-trupp 2018.

– Om du hade förutspått en siffra för att bekräfta att Ryssland fortfarande bedriver systematisk dopning, hade du kommit fram till de där löpsträckorna, skriver idrottsfysiologen Ross Tucker på Twitter.

Han påminner dock om att löpsträckorna borde jämföras med tidigare landskamper, med hänsyn till skillnader i klimat, höjd och taktiska scenarier. I måndagens förlust mot Uruguay löpte Ryssland bara 98 km, men det var inte en match laget måste vinna. Hur som helst är Rysslands statistik exceptionell under omständigheterna.

Miljarder på spel

Det internationella fotbollsförbundet Fifa meddelade dock före VM att det inte finns tillräckligt med bevis mot någon av de nuvarande ryska VM-spelarna. Under VM har Rysslands tränare och spelare viftat bort besvärliga frågor.

– Det står flera miljarder dollar på spel för Fifa. De vill ordna ett VM utan trassel, säger Dick Pound, en framstående IOK-profil och den kanske mest respekterade antidopningsfiguren i världen, till Mail on Sunday.

I vintras framkom det att landslagsspelaren Ruslan Kambolov är misstänkt för dopning. Han blev utvald till Rysslands preliminära VM-trupp, men spelar inte i VM på grund av en skada.

Inga bevis

Enligt ARD testade Kambolov positivt för en förbjuden glukokortikoid 2015, men antidopningslabbet i Moskva rapporterade aldrig fallet till internationella antidopningsbyrån Wada. Enligt Mail on Sunday kände Fifa till fallet, men gjorde ingenting. Utredningen har sedermera lagts ned i tysthet.

Wada har suspenderat antidopningslabbet i Moskva efter att professor Richard McLarens oberoende utredning avslöjat att Rysslands antidopningskommitté Rusada mörklagt hundratals positiva dopningstest. Under OS i Sotji bytte Rysslands antidopningskommitté enligt McLarenrapporten ut dussintals dopningsprover mot rena urinprover för att försäkra sig om att ingen av de ryska OS-idrottsutövarna åker fast för dopning. Fler än tusen elitidrottare i ett trettiotal olika idrottsgrenar har varit inblandade. Fifa anser dock inte att det finns bevis för att landets fotboll varit involverad.

Många dopningstester

Enligt Rysslands lagläkare Edvard Bezuglov har inget annat lag blivit dopningstestat så ofta som Ryssland. Han avslöjar att spelarna inför VM blivit dopningstestade mer än 120 gånger av Fifa och ytterligare 200 gånger av europeiska fotbollsförbundet Uefa och Rusada.

– Spelarna är i bra form tack vare tränarstaben, deras egen träning och hela landets stöd. Vi har aldrig haft så många dopningstester förut och de har alla varit negativa, säger Bezuglov enligt The Times.

Dessutom har två spelare blivit testade efter varje match i VM. Enligt den före detta Fifa-vicepresidenten Vjatjeslav Koloskov är det bara illvilja och avundsjuka bakom dopningsspekulationerna: bland annat har USA:s antidopningschef Travis Tygart krävt mer dopningstester av de ryska spelarna.

– Frågorna beror bara på att vi inlett turneringen så bra. Det irriterar folk, säger han till ryska RBC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning