Rysslands biträdande försvarsminister kritiserar Finland

Bild: Roslan Rahman

Rysslands biträdande försvarsminister Anatolij Antonov kommer med hård kritik mot Finland i en intervju i den ryska tidningen Nezavismaja gazeta på måndagen.

Anatolij Antonov säger Ryssland har bjudit in Finland, Sverige samt de baltiska länderna och Polen till bilaterala förhandlingar om säkerheten i Östersjön på biträdande försvarsministernivå.

Antonov säger att man preliminärt hade kommit överens om ett möte med Finland i Moskva i augusti, men Finland inhiberade mötet senare.

– Jag erkänner att jag blev förvånad över kollegernas sätt att förhålla sig till mötet.

– Vi ser Finlands beslut att tacka nej till mötet i augusti som ett bevis på att man är ovillig att på allvar diskutera problemen kring säkerheten i området.

Kanslichef Justi resa sköts upp

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) sade redan i augusti till Yle att Försvarsministeriets kanslichef Jukka Juusti skjuter upp sitt besök i Moskva. Niinistö motiverade då Finlands beslut med att man ville undvika att situationen tolkas som bilaterala förhandlingar med Ryssland.

Antonov konstaterar i intervjun att Ryssland också har inbjudit de baltiska länderna och Polen till diskussioner så att parterna kan diskutera "inte bara i tidningsspalterna och via offentliga angrepp utan yrkesmässigt utreda var våra grannar ser problem".

– Vi väntar på officiella svar från Bryssel, Warzawa, Riga, Vilnius, Tallinn och Stockholm. Helsingfors svar har vi förstått, säger han.

Verkkouutiset var först med nyheten om intervjun med Antonov. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33