Ryssland varnar USA för kapprustning i rymden – "Får de mest negativa konsekvenser"

Ryssland varnar för att USA startar en kapprustning i rymden. Här testas USA:s markbaserade robotförsvar Aegis. Bild: TT-AP/Mark Wright

USA:s planer på ett rymdbaserat missilförsvarssystem kommer att leda till en militär kapprustning ovan atmosfären, varnar Ryssland.

Enligt de amerikanska planerna, som presenterades av president Donald Trump på torsdagen, ska landet i första hand utveckla ett satellitburet system för att upptäcka fientliga robotar och i andra hand utforska möjligheterna till ett system för att skjuta ned robotar.

Som Ryssland ser det skapar USA förutsättningar för att kunna avfyra robotar från rymden.

– Implementeringen av de här idéerna kommer oundvikligen leda till början på en kapprustning i rymden, vilket kommer få de mest negativa konsekvenserna för internationell säkerhet och stabilitet", lyder ett uttalande från det ryska utrikesministeriet, som uppmanar USA att tänka om.

Enligt det internationella rymdfördraget från 1967 får inget land placera massförstörelsevapen i rymden. Andra himlakroppar, som till exempel månen, får endast nyttjas i fredliga syften. Avtalet hindrar dock inte placering av konventionella vapen i omloppsbana.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning