Ryssland uppges vilja hjälpa Sanders

Bernie Sanders har informerats om att Ryssland försöker underblåsa hans kandidatur i Demokraternas primärval, enligt The Washington Post. Bild: John Locher/TT-AP

Ryssland uppges ha försökt hjälpa även den amerikanske presidentkandidaten Bernie Sanders. President Donald Trump – och Ryssland – viftar bort uppgifterna om nya storskaliga påverkansförsök.

Vermontsenatorn Bernie Sanders har blivit informerad om att Ryssland försöker lägga sig i valet och gynna hans kandidatur, rapporterar The Washington Post, med hänvisning till anonyma källor inom det amerikanska underrättelseväsendet.

– Jag bryr mig ärligt talat inte om vem (Vladimir) Putin vill ska vara president. Mitt budskap till Putin är tydligt: Håll dig borta från amerikanska val och som president kommer jag se till att du gör det, säger Sanders till tidningen.

I samband med primärvalet i delstaten Nevada anklagades Sanderssupportrar för att sprida hatiskt innehåll på nätet, vilket Sanders antydde att Ryssland åtminstone delvis skulle kunna ligga bakom.

Sparkad underrättelsechef

Efter det förra presidentvalet 2016 har det framkommit i bland annat den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning samt i mediegranskningar att Ryssland försökte framhäva bland annat Sanders kandidatur även då, för att underminera Hillary Clinton.

Tidigare i veckan rapporterade amerikanska medier att USA:s nationella underrättelsechef Joseph Maguire gett representanthusets ledamöter hemligstämplad information om att Ryssland försöker påverka det kommande presidentvalet i stor skala – framför allt i syfte att främja Donald Trump.

I onsdags fick Maguire sparken från sin tillförordnade tjänst av Trump, varpå han ersattes av den relativt oerfarne och erkänt Trumplojale Richard Grenell.

Anklagar Demokraterna

Donald Trump, som även tidigare satt frågetecken vid den information som de amerikanska underrättelsetjänsterna delgivit honom, tycks inte tro på de nya uppgifterna. Han skriver på Twitter att det är "ännu en desinformationskampanj" från hans motståndarparti Demokraterna.

Ryssland bemöter uppgifterna genom Kremls talesperson Dmitrij Peskov, som beskriver det som ren och skär paranoia.

– Självklart har detta inget att göra med sanningen, säger han.

Den uppmärksammade Rysslandsutredningen i USA ledde till en lång rad åtal mot personer och företag, i såväl Ryssland som bland Trumps tidigare medarbetare. I den slogs det dock inte fast att Trump hade samarbetat med Ryssland.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning