Ryssland stänger av bukt i Vita havet efter explosion – trots "normal strålning"

Archangelsk i nordvästra Ryssland. Bild: TT

Ryska myndigheter stänger av Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad efter torsdagens explosion på en militärbas nära Archangelsk, som orsakade höjda strålningsnivåer.

I bukten ligger bland annat städerna Archangelsk och Severodvinsk, med sammanlagt över en halv miljon invånare.

Två personer omkom i olyckan, då en brand bröt ut, och ytterligare sex skadades, enligt försvarsministeriet i Moskva. Explosionen inträffade i samband med att en jetmotor testades.

"Under ett test av en jetmotor med flytande bränsle inträffade en explosion och utrustning fattade eld. Som resultat av olyckan skadades sex anställda vid försvarsdepartementet och en utvecklare. Två specialister dog av sina skador", skriver ministeriet i ett uttalande.

– Det förekommer ingen radioaktiv smitta, säger en talesperson för Archangelskregionen.

Myndigheter i Severodvinsk skrev strax före klockan 08, finsk tid, på sin hemsida att sensorer i staden registrerat "en tillfällig höjning av strålningsnivåerna. För närvarande har nivåerna normaliserats".

Ingen strålning i Finland

Strålsäkerhetscentralen (STUK) i Finland har inte upptäckt strålning på finskt territorium efter explosionen i Ryssland, enligt Kirsi Alm-Lytz som är chef för enheten för reglering av kärnkraft.

Vi har nåtts av nyheten, och vi vet inte huruvida det finns några radioaktiva substanser på den ryska anläggningen eller inte, så vi vet ingenting ytterligare om explosionen. Vi vet inte om de har uppmätt någonting. Vi har bara lagt märke till luftströmmarna – om det skulle finnas några radioaktiva substanser skulle de färdas söderut och inte nå de nordiska länderna, säger Alm-Lytz till TT.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning