Ryssland spred desinformation om Nato i Finland och Sverige

Den amerikanska sajten Buzzfeed.News har fått ut delar av ett dokument som avslöjar att det amerikanska utrikesministeriet varnade sina ambassadörer för att Ryssland utsätter Finland och Sverige för omfattande cyberattacker och desinformationskampanjer. Bild: Skärmdump

I ett hemligt telegram från det amerikanska utrikesministeriet till landets ambassadörer hävdas att Ryssland attackerade svenska och finländska medier för att åstadkomma splittring mellan allmänhet och beslutsfattare i inställningen till Nato.

Meddelandet gick ut 2016. Den amerikanska underrättelsetjänsten upptäckte de ryska cyberattackerna i samband med utredningen av Ryssland påstådda agerande till förmån för valet av Donald Trump till USA:s president.

Sajten Buzzfeed News har via domstol fått tillgång till en del av telegrammet.

I telegrammet varnar det amerikanska utrikesministeriet för att Ryssland bedriver en omfattande kampanj för att underminera förtroendet för Nato hos dess samarbetspartner genom att sprida såväl desinformation som med hjälp av direkta cyberattacker mot svenska medier. Telegrammet sändes till ambassadörerna 2016 efter att flera svenska medier samma vår slogs ut av attacker mot deras servrar. Attackerna genomfördes vid samma tidpunkt som den svenska regeringen debatterade Sveriges samarbete med Nato. Genom att överbelasta mediernas nätverk slogs nio svenska webbsajter ut så att de inte nådde sina läsare.

Buzzfeed koncentrerar sig främst på de delar av telegrammet som berör attackerna mot Sverige, men citerar också en mening där det heter att "Ryssland har satsat betydande resurser på specifika partners såsom Sverige och Finland".

Enligt telegrammet skall Ryssland ha infiltrerat Sverige med desinformation om Nato som riktats mot svensk press, tankesmedjor och sociala medier. Avsikten var att bland medborgarna väcka misstankar om Natos intentioner.

Buzzfeed ser telegrammet som mycket anmärkningsvärt eftersom USA aldrig använder klarspråk i motsvarande händelser, om de inte direkt berör USA.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger i en kommentar för Buzzfeed att otaliga statstjänstemän och politiker som han var i kontakt med vid samma tidpunkt misstänkte att händelserna hade kopplingar till Ryssland, men man lyckades inte få fram obestridliga fakta.

De svenska medierna har, enligt Buzzfeed, efter detta förstärkt sitt skydd mot cyberattacker.

Finska Notisbyrån var först med att referera Buzzfeeds rapport i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning