Ryssland ratificerar Parisavtalet, men Putin varnar för vindkraft: "Maskarna kommer upp ur marken"

Rysslands president Vladimir Putin vill bromsa klimatförändringen, men hellre med olja och gas än med förnybar energi. Bild: Aleksej Druzjinin/Lehtikuva–AFP

Ryssland ska ratificera FN:s klimatavtal i år. President Vladimir Putin säger att klimatförändringen syns men varnar samtidigt för att blint förlita sig på simpla lösningar, och nämner hittills okända problem med vindkraft.

Ryssland ska ratificera Parisavtalet fram till den 1 september, bara någon vecka innan FN:s generalsekreterare António Guterres ordnar ett klimattoppmöte i New York. Av 197 parter i FN:s klimatkonvention har alla utom 12 ratificerat avtalet. Ryssland är den sista stora nationen som gör det, uppger Climate Home News.

– Visst är det betydelsefullt, men också väntat. Ryssland sade länge att man avvaktar med ratificeringen till Parisavtalet fått en regelbok, och den blev ju till i Katowice (i december 2018), säger Finlands chefsförhandlare i klimatprocessen Outi Honkatukia till HBL.

Hon ser det som ett geopolitiskt taktiskt drag att Ryssland ratificerar avtalet i september.

– Senare i höst väntas ju USA lämna avtalet, och då blir kontrasten desto större. Men visst lämnar den ryska klimatpolitikens ambitionsnivå en del övrigt att önska, säger Honkatukia.

Den ryska regeringen säger i ett uttalande att ratificeringen ökar Rysslands möjligheter att påverka de fortsatta klimatförhandlingarna och försvara sina intressen, men noterar också den ökade efterfrågan på utsläppssnål energi som ett skäl att ställa om.

President Vladimir Putin sade i tisdags på en industrikongress i Jekaterinburg att Ryssland upplever klimatkrisens effekter då temperaturen i Arktis har ökat mer än på andra håll.

– Naturens och klimatet förfall fortsätter och problemen med torka, missväxt och naturkatastrofer blir allt mer akuta.

Men, betonade Putin, behovet av förnybar energi får inte leda till att man totalt överger kärnkraften, oljan eller gasen som energikällor. Han varnade för "energiabsolutism" och sade att "blind tilltro till simpla och pråliga men ineffektiva lösningar" skapar problem. Han nämnde vindkraften och solenergin explicit i det sammanhanget.

– Vore det bekvämt för folk att bo på en planet med en palissad av vindturbiner och flera lager av solpaneler? frågade presidenten och besvarade frågan själv:

– Alla vet att vindkraft är bra, men tänker man alls på fåglarna? Hur många dör? De [vindkraftverken] skakar så mycket att maskarna kommer upp ur marken. På riktigt, det är inte ett skämt. Det är en allvarlig följd av modern energiproduktionsteknik. Jag säger inte att den inte behöver utvecklas, men vi får inte glömma de problem den är förknippad med.

Enligt Climate Home News finns det inte en enda referens i den engelskspråkiga vetenskapliga litteraturen till att vibrerande vindkraftverk skulle locka fram maskar ur marken, däremot nog ett omnämnande från 2011 på en amerikansk antivindkraftsblogg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning