Ryssland portat från EM och OS – men dörren står på glänt

Portade. Som det nu ser ut får Rysslands friidrottare inte delta i OS. Bild: Yuri Kadobnov

Ryssland får inte delta i friidrotts-EM, men dörren till OS i Rio står fortfarande på glänt för ryska friidrottare. Frågan är om IOK vågar porta Ryssland.

Det internationella friidrottsförbundet IAAF beslutade att inte häva Rysslands avstängning från internationell tävlan. Det innebär att Ryssland inte kan delta i EM i Amsterdam eller i OS-friidrotten i Rio de Janeiro.

Men IAAF lämnade dörren till OS på glänt. Ryska friidrottare som kan bevisa att de har rent mjöl i påsen kan få delta i OS.

Frågan är hur det ska gå till. Det har under vårens lopp visat sig vara omöjligt att utföra effektiva och oberoende dopningstester i Ryssland.

– Två eller fem eller hundra negativa dopningstest bevisar inte att en idrottare inte har dopat sig, säger IAAF:s utredningsman Rune Andersen.

– Det är en ganska så smal dörrspringa.

Andersen följde Rysslands reformer under vinterns och vårens lopp och rapporterade till IAAF. Ryssland har gjort framsteg, men han konkluderade att Ryssland fortfarande inte uppfyller IAAF:s kriterier för att häva avstängningen.

Enligt en färsk rapport från internationella antidopningsbyrån Wada har Ryssland försvårat det internationella antidopningsarbetet genom hot och trakasserier. Ryska idrottare har gjort sig otillgängliga och flytt undan dopningstester.

Ryssland besviket

Ryssland vädjade till IAAF inför det avgörande mötet i Österrike och uttryckte besvikelse över beslutet. Självaste president Vladimir Putin sade att oskyldiga idrottare inte borde få bestraffas på grund av andras dopning.

– Rena friidrottares drömmar blir förstörda på grund av andra idrottares och funktionärers förkastliga beteende, säger idrottsminister Vladimir Mutko.

– De har offrat åratal av sina liv för att tävla i OS och nu kommer deras uppoffringar att bli bortkastade.

Vad gör IOK?

Frågan är nu hur den internationella olympiska kommittén IOK reagerar. IOK:s ordförande Thomas Bach har goda förhållanden till Ryssland och Putin, som ordnade världshistoriens dyraste vinterspel i Sotji 2014.

IOK kommer att diskutera frågan om de ryska friidrottarnas medverkan i OS på tisdag. Men IOK:s vice ordförande, australiern John Coates är ytterst tveksam till Rysslands medverkan.

– Vi kommer att diskutera om individuell rättvisa och rättigheter på tisdag. Vi kan sätta riktlinjer för de internationella grenförbunden, som sedan får avgöra om det finns individer som borde få vara med och vilka kriterier som då gäller, säger han enligt The Guardian.

– Jag antar att de måste kunna bevisa att de regelbundet blivit testade av en antidopningsmyndighet utanför Ryssland och att proverna blivit analyserade utanför Ryssland.

Enskilda friidrottare kan också överklaga till den internationella skiljedomstolen Cas. John Coates är ordförande för Cas.

– Jag tror det finns möjligheter till att överklaga, för någon som kan etablera sin individuella integritet, säger han.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03