Ryssland planerar stoppa gratis aborter

Familjen Rochlin umgås mycket tillsammans. Zolja (7), mamma Aelita och pappa Aleksandr med ettårige Ivan i gemensamma köksbestyr. Bild: Oksana Jusjko

Ryssland genomgår en konservativ våg. För några år sedan förbjöds så kallad homosexuell propaganda, nu vill duman införa begränsningar i abort. Bakom sig har abortmotståndarna den mäktige patriarken – men troende ryssar säger att det hela är ett spel för gallerierna.

Aleksandr Rochlin möter upp på busstationen iklädd höga läderstövlar, läderjacka, läderbälte kring midjan och svart skärmmössa på huvudet. Under jackan bär han den traditionella ryska linneskjortan kosovorotka.

Han liknar en bonde i Tolstojs romaner. Det är också meningen.

– Jag tycker om att klä mig så här, som ryska män gjorde förr. Det är ett sätt att leva ut min identitet. Vi flyttade ut på landet därför att jag ville bo i den miljö som skildras i den stora ryska litteraturen, säger Aleksandr Rochlin, som för över ett år sedan lämnade Moskva med sin familj och flyttade till småstaden Volokolamsk ett åttiotal kilometer nordväst om Moskva.

Aelita Rochlina är troende rysk-ortodox och mamma till fyra barn, här med ettårige Ivan och sjuåriga Zoja i famnen. Ivan är adopterad och Aelita är tacksam över att hans mamma valde att inte göra abort. Nu planerar ryska duman att begränsa kvinnors rätt till abort, något som väcker stark kritik bland kvinnoaktivister. Bild: Oksana Jusjko

Familjen Rochlins nybyggda hus är omgivet av en gigantisk äppelträdgård. Bakom träden öppnar sig åkrar och fält, ett platt landskap vars ändlösa horisont bryts långt i fjärran av några smäckra kyrktorn.

– Jag älskar den här utsikten. Här känner jag mig som en del av Ryssland, säger Aleksandr Rochlin.

Kom till tro som vuxen

44 år gammal växte han upp i en ateistisk familj. För ett tjugotal år sedan kom han till tro och är i dag aktiv medlem i den rysk-ortodoxa kyrkan, precis som sin fru, Aelita Rochlina (44). Paret Rochlin har fyra barn. Äldsta dottern Jaroslava studerar i Moskva, mellanbarn Danil (13) och Zoja (7) går i skola i Volokolomsk. Minstingen Ivan som är 1 och 7 månader adopterades som nyfödd till familjen.

– Ivans mamma har redan en dotter. Hon är ensamstående och hade inte råd att försörja ett barn till. Inför henne känner jag bara tacksamhet för att hon valde att inte abort, säger Aelita Rochlina.

"Samhället ska inte stöda abort"

Ryska duman förbereder ny lagstiftning för att begränsa möjligheterna att göra abort. Om lagförslaget godkänns innebär det att abort inte längre är en del av den allmänna hälsovården, utan att kvinnor som vill avbryta sin graviditet och inte kan påvisa medicinska orsaker är hänvisade till privata kliniker.

– Jag tycker det är bra att visa att samhället inte stöder abort. Vi borde satsa mer pengar på att få kvinnor att föda fler barn i stället. Då skulle en massa andra problem lösa sig på en gång, säger Aleksandr Rochlin.

– Det är en katastrof. En abort i Moskva kostar ungefär 70 000 rubel (ca 1000 €), i resten av landet ca 40 000 rubel (ca 570 €). Inga låginkomsttagarkvinnor har råd med det. Det kommer att leda till att antalet olagliga aborter ökar dramatiskt, säger Aljona Popova, jämställdhetsaktivist i Moskva.

Aborten måste förbli en del av vår allmänna hälsovård. Om kvinnor tvingas göra det privat och betala för det själva kommer det att leda till en massa olagliga aborter, säger Aljona Popova som är jämställhetsaktivist i Moskva. Bild: Oksana Jusjko

Den här lagstiftningen är en del av en konservativ våg som under de senaste åren har sköljt över Ryssland. För tre år sedan förbjöd ryska duman så kallad homosexuell propaganda för minderåriga. Samma år stiftades en lag som gör det förbjudet att såra religiösas känslor.

I den nyvalda ryska duman sitter flera uttalat religiösa ledamöter, till exempel Vitalij Milonov. Han representerar Putinpartiet Det enade Ryssland och är en av dem som systematiskt driver den nya abortlagen.

– Abort är mord och samhället ska inte underlätta för mördarna. Om en kvinna är så hjärtlös att hon dödar sitt eget barn får hon åtminstone betala för det själv, säger Vitalij Milonov till HBL.

Flera förbud

Ryska duman har redan beslutat att förbjuda så kallade baby-boxar, det vill säga möjligheten att anonymt lämna in ett nyfött barn för adoptering genom en lucka i väggen. Det uppmuntrar till lösaktigt sexuellt leverne, enligt till exempel Vitalij Milonov.

Rysk-ortodoxa kyrkans partiark Kirill har skrivit på en namnlista för att abort ska avföras från den allmänna hälsoförsäkringen. Mycket tyder på att kyrkans inflytande hela tiden ökar i Ryssland.

Men när jag frågar Aelita och Aleksandr Rochlin om de i egenskap av ortodoxt troende stöder den här politiken är de tveksamma.

– Jag förstår inte varför man ska förbjuda baby-boxar. Huvudsaken är väl att barnet räddas, att mamman kan lämna in det i stället för att ta livet av det. Sådant sker ju med jämna mellanrum, säger Aelita Rochlina.

– Att politikerna nu vill lyssna på kyrkan handlar om ren opportunism. Förr eller senare kommer stat och kyrka att hamna i konflikt mot varandra i Ryssland. Så brukar det alltid sluta. Men staten kommer och går, kyrkan består. Utan kyrkan skulle det ryska folket inte existera, säger Aleksandr Rochlin.

Ingendera röstar i val. Deras främsta mål är inte att samhället ska anpassa sig till dem, utan att de själva ska ha så litet som möjligt med samhället att göra.

"Satsa på p-medel"

Ljubov Jerofejva är läkare och leder organisationen Regionorganisationen för befolkningsfrågor och utveckling. Den sysslar framför allt med upplysningsarbete om preventivmedel och kvinnors hälsa. Enligt Jerofejeva skulle den nya lagstiftningen inte alls höja nativiteten i Ryssland.

– Vill man minska antalet aborter finns det bara ett sätt – att förbättra tillgången till preventivmedel. Över trettio procent av det totala antalet sexuellt aktiva kvinnor i Ryssland använder inga p-medel alls, de kör med avbrutet samlag eller säkra perioder. Det leder naturligtvis till oönskade graviditeter, säger Jerofejeva.

Det outvecklade bruket av preventivmedel är ett arv från Sovjetunionen då p-piller inte existerade och kondomerna var av usel kvalitet. Abort sågs då i praktiken som ett preventivmedel och det var vanligt att kvinnor hade gjort tiotals aborter.

Situationen har förbättrats betydligt sedan dess. Enligt Ljubov Jerofejeva har antalet aborter stadigt gått ner i Ryssland under de senaste åren. Men med 27 aborter per tusen kvinnor (år 2015) ligger antalet aborter i Ryssland fortfarande över europeiskt genomsnitt.

– Det blir ju inte bättre av att sexualundervisningen i skolan är avskaffad. I stället har man ökat andelen religionstimmar. Ofta vet unga kvinnor nästan ingenting om hur man skyddar sig. Det är därför det här lagförslaget är så bakvänt, man borde börja med att upplysa, säger Ljubov Jerofejeva.

Abort för 500 dollar

Valerija Selivanova (39) är yogalärare i Moskva. Hon har en fast månadslön och har råd att betala för p-piller – men tycker ändå att det är dyrt.

– En karta för en månad kostar 900 rubel (ca 13 €). Det är inte billigt, speciellt inte för låginkomsttagare. Att tvinga kvinnor att gå till privata kliniker för att göra dyra aborter är hjärtlöst. Det kommer bara att leda till fler illegala aborter.

Hos oss är oönskade graviditeter alltid kvinnans fel. Det är den inställningen som måste ändras först av allt.

När Valerija Selivanova var 21 år gammal blev hon oplanerat gravid med en gift man. Hon beslöt med en gång att göra abort.

Hos oss är oönskade graviditeter alltid kvinnans fel, säger yogaläraren Valerija Selivanova, som gjorde en abort för över tjugo år sedan. Bild: Oksana Jusjko

– Jag hade flyttat hemifrån, blivit klar med studierna och börjat förvärvsarbeta. Jag var inte beredd att ge upp mitt liv. Så jag gick till en privat klinik och gjorde en abort, det kostade 500 dollar vilket var mycket pengar på den tiden.

Selivanova betalade för aborten själv. Pappan till barnet lät hon bli att involvera.

– Hos oss är oönskade graviditeter alltid kvinnans fel. Det är den inställningen som måste ändras först av allt.

År 1920 var Sovjetunionen det första land i världen som legaliserade abort. År 1936 förbjöds det på nytt, vilket ledde till att antalet illegala aborter sköt i höjden.

År 1955 blev abort återigen lagligt i Sovjetunionen. Eftersom p-piller och kondomer aldrig etablerades i det sovjetiska samhället kom abort att betraktas som en form av preventivmedel och det fanns statliga abortkliniker som enbart utförde aborter.

Sedan Sovjetunionen föll samman har antalet aborter minskat i Ryssland, men ligger fortfarande på betydligt högre nivå än i Västeuropa.

Det är nu tredje gången som duman försöker stifta om att begränsa rätten till abort i Ryssland.

I fjol förstörde ryskortodoxa extremister ett konstverk på en avantgardistisk konstutställning i Moskva. I höstas tvingades en fotoutställning med nakenbilder stänga efter att religiösa aktivister anklagade arrangörerna för att sprida pedofili.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning