Moskva: Ryska soldater beordras till återtåg

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Arkivbild. Bild: TT-AP

Ryssland beordrar sina soldater att från och med fredag börja dra sig tillbaka från den ukrainska gränsen och återvända till sina permanenta baser, enligt Moskva. Från ukrainskt håll meddelas att landet "är på sin vakt".

Det framgår dock inte om det gäller alla soldater som har varit del av den ryska militära mobilisering som dramatiskt har ökat spänningarna mellan Ryssland och Ukraina den senaste tiden.

Häromdagen konstaterade EU:s utrikeschef Josep Borrel att 150 000 ryska soldater befann sig vid Ukrainas gränser och uppmanade till avspänning.

Övning på Krim

Tillbakadragandet tillkännages av försvarsminister Sergej Sjojgu i samband med en stor militärövning på ukrainska Krim, som Moskva annekterade 2014 i strid mot internationell rätt. Sjojgu beskriver det som att "inspektioner" i de södra och västra militärdistrikten nu är avslutade och att soldaterna därför kan återvända till sina baser.

Tillbakadragandet ska enligt Sjojgu vara klart till den 1 maj.

Välkomnar nedtrappning

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj konstaterar att "spänningarna minskar" om Rysslands besked visar sig stämma.

"Ukraina är alltid på sin vakt, men välkomnar varje åtgärd för att minska den militära närvaron och att trappa ned situationen i Donbass. Ukraina vill ha fred", skriver han på Twitter.

Omvärlden har med oro betraktat upptrappningen kring konflikten.

Rysslands president Vladimir Putin sade på torsdagen att han är beredd att träffa sin ukrainske motpart i Moskva. Beskedet kom sedan Zelenskyj bjudit in Putin till möte i Donbassregionen i Ukraina, där en väpnad konflikt mellan ryskstödda separatister och ukrainska regeringsstyrkor pågår.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning