Ryssland öppnar för snart slut på sanktionerna

Rysslands vice premiärminister Igor Sjuvalov tror att sanktionerna och motsanktionerna kan hävas snart.Bild: EPA / MAKSIM SJIPENKOV

Rysslands vice premiärminister Igor Sjuvalov spekulerar kring att sanktionerna mot Ryssland – och motsanktionerna – kommer att försvinna snart. Esko Aho antar att tolkningen är väl optimistisk.

Den andra dagen av ekonomiforumet Gajdar i Moskva vaknade till liv då vice premiärminister Igor Sjuvalov uttalade sig under paneldebatten om konkurrens på marknaden.

– Det har blivit dags att förstå att sanktionerna kommer att upphävas snart. Och när det gäller motsanktionerna ska både jag och jordbruksministern utgå ifrån att motsanktionerna kommer att upphävas, sade han.

De ryska motsanktionerna är i kraft till slutet av året. Sjuvalov sade att ryska företag måste tänka på hur de ska agera om sanktionerna upphör vid slutet av året.

– Om de förlängs då eller inte, det är ett politiskt beslut, sade han.

Sjuvalovs kommentar väckte den ryska ekonomiska elitens uppmärksamhet. Alla var inte lika hoppfulla som han.

– Jag har tydligen förvandlats till en gammal konservativ från att ha varit en ung reformist. På något vis ser jag inte på situationen speciellt positivt, sade Rosnanos vd, ex-politikern Anatolij Tjubajs.

– Jag ser inga reella möjligheter till att sanktionerna upphävs under 2017. Nåja, jag kan ha fel.

I paneldebatten med Sjuvalov deltog även ordföranden för East Offices styrelse Esko Aho. Han konstaterade att ryssarna kanske är för positiva inför framtiden. Aho sade att förändringar sker långsamt.

Olika tolkningar

President Tarja Halonen som träffade premiärminister Dmitrij Medvedev och dumans talman Valentina Matvijenko under forumet sade att Donald Trumps mandatperiod öppnar möjligheter för samarbete mellan Ryssland och USA. Orsaken är att det inträffat en förändring på andra sidan.

Halonen bedömer att ryssarna framför allt önskar sig kontinuitet och att landets ledning för tillfället är mycket frustrerad över den internationella politiken.

– Det finns nu olika tolkningar på båda sidor om hur man hamnat i den här situationen och hur man ska komma ur den, sade Halonen.

Hon tror att fröet till samförstånd kan finnas i Mellanöstern.

– Jag har själv tippat att det kunde bli Mellanöstern, Syrien. Det är naturligtvis alltid enklare att enas eller bistå i ett område som inte berör en själv.

Ryssland och Turkiet ska förhandla om Syrien i Kazakstan den 23 januari. Samtidigt hålls en Syrienkonferens i Finland.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00