USA lämnar kärnvapenavtal med Ryssland

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i Bryssel om INF-avtalet. Bild: Kenzo Tribouillard/Lehtikuva-AFP

USA beslut att lämna kärnvapenavtalet INF är ett stort misstag enligt Ryssland. Nato står bakom beslutet, men uppger att inga nya kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar kommer att utstationeras på europeisk mark.

"USA kan inte fortsätta att vara part i ett fördrag som medvetet bryts av Ryssland", säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande. Washington har i åratal anklagat Ryssland för att bryta mot avtalet genom att utveckla roboten Novator 9M729.

INF-avtalet, som slöts mellan Ryssland och USA 1987, går ut på att alla medeldistansrobotar med en räckvidd mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas. Enligt Nato har Novator en räckvidd på 1 500 kilometer medan Moskva hävdar att det bara rör sig om 480 kilometer.

Rysk kritik

Rysslands utrikesministerium säger i ett uttalande att USA:s beslut att lämna avtalet är ett stort misstag.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har tidigare sagt att Ryssland inte vill ha någon vapenkapprustning och han har lovat att inte utstationera några ryska robotar om inte USA gör det.

Men, uppgav Putin, om Washington vidtar sådana åtgärder kan Ryssland bli tvunget att placera kärnvapenbestyckade robotar på fartyg och u-båtar nära USA:s territorialvatten.

Nato står bakom

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att samtliga 29 medlemsstaterna står bakom USA:s beslut och att försvarsalliansen kommer att vidta åtgärder "på ett ansvarsfullt sätt" för att bemöta riskerna kopplade till Novator-robotarna.

– Vi vill inte ha en ny vapenkapprustning och vi har ingen avsikt att utstationera nya landbaserade kärnvapenrobotar i Europa, sade han vid en presskonferens i Bryssel.

Införa moratorium

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov säger att man har uppmanat USA att införa ett moratorium mot utplacerandet av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar i Europa.

– Det här moratoriet skulle vara jämförbart med det som redan tillkännagivits av Vladimir Putin, som innebär att ifall USA avstår från att placera ut den här utrustningen i vissa regioner, kommer Ryssland också avstå från att göra det, säger han.

Tidigare i år sade Ryabkov att Ryssland är berett att överväga nya amerikanska förslag om ett bredare fördrag med fler länder som skulle kunna ersätta INF-avtalet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning