Ryssland lämnar också nedrustningsavtal

Rysslands president Vladimir Putin. Bild: TT/AP/Alexei Nikolsky

Rysslands president Vladimir Putin följer USA:s exempel och meddelar att även Ryssland nu drar sig ur ländernas ömsesidiga avtal om kärnvapennedrustning som slöts under kalla kriget.

Rysslands president Vladimir Putin sade under ett möte med utländska försvars- och utrikesministrar att Ryssland har lämnat INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning med USA.

Putin sade också att Ryssland kommer att påbörja arbetet med att bygga nya robotar och uppmanade ministrarna på mötet att inte inleda nedrustningssamtal med Washington.

INF-avtalet har reglerat parternas användning av medeldistansrobotar i Europa – men USA anser att Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Washington hade ställt Moskva inför ett 60 dagar långt ultimatum att förstöra roboten Novator 9M729, som USA till skillnad från Ryssland anser bryter mot avtalet.

Ett resultat av INF-avtalets tillkomst var att parterna förstörde närmare 2 700 robotar. Kritiker menar dock att överenskommelsen är omodern och bland annat borde omfatta fler länder och robottyper för att behålla sin betydelse.

INF-avtalet (där bokstäverna står för Intermediate-range Nuclear Forces, medeldistanskärnvapen) slöts 1987 mellan USA och dåvarande Sovjetunionen.

Avtalet går ut på att alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas och har löpt parallellt med olika versioner av Startavtalet om nedrustning, som slöts 1991.

I mitten av oktober förra året meddelade president Donald Trump att USA vill dra sig ur avtalet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning