Ryssland godtar inte FN-rapport om kemiska vapen i Syrien

Bilden är tagen i ett fältsjukhus i Daraya, Syrien, i januari 2014, där vårdades människor som sägs ha blivit utsatta för en giftig gasattack. Bild: Lehtikuva/AFP/Fadi Dirani

Ryssland är inte berett att godkänna FN-rapporten om att kemiska vapen har använts i kriget i Syrien.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade detta efter att FN:s säkerhetsråd hade behandlat rapporten.

I rapporten som publicerades förra veckan hävdas att president Bashar al-Assads styrkor har utfört minst två angrepp med kemiska vapen och att terrororganisationen IS har använt senapsgas minst en gång.

Enligt rapporten använde syriska regeringsstyrkor kemiska vapen i två byar i provinsen Idlib i nordvästra Syrien åren 2014 och 2015.

Ryssland anser att det fortfarande finns oklarheter kring FN:s rapport och utredning och de bör klarläggas innan Ryssland kan godkänna rapporten. Enligt Tjurkin finns det inte klara bevis för vem som har använt kemiska vapen.

Också Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari sade att det saknas "fysiska bevis" för att kemiska vapen har använts.

Storbritannien och Frankrike kräver sanktioner

Storbritannien och Frankrike kräver att FN ska införa sanktioner mot Syrien på grund av de angrepp med kemiska vapen som beskrivs i rapporten. De anser att det är ett krigsbrott att använda kemiska vapen mot civila.

Också USA:s FN-ambassadör Samantha Power kräver att de som har använt kemiska vapen ställs till svars.

Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft säger att säkerhetsrådet kommer att diskutera eventuella sanktioner. Ryssland väntas dock motsätta sig sanktioner. Ryssland stöder Syriens president Bashar al-Assad.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning