Ryssland gagnas av teatermordet i Kiev

Bild: Sergei Supinsky

Det fejkade mordet i Kiev på den Putinkritiske journalisten Arkadij Babtjenko har drag av ren fiktion.

Det fiktiva elementet understryks omedvetet av en kommentar från den ukrainske parlamentsledamoten Anton Gerasjenko. Han skrev på Facebook att också Sherlock Holmes iscensatte sin egen död för att komma brottslighet på spåren. Sherlock Holmes var påhittad, mordet på Babtjenko var också påhittat.

Det bisarra händelseförloppet inleddes på tisdagen med nyheten att Babtjenko, som flyttade till Ukraina för att han kände sig hotad i Ryssland, hade skjutits på tröskeln till sitt hem och avlidit på väg till sjukhuset. Ännu en i raden av mördade ryska journalister. Medierna fylldes av nekrologer över den modige sanningssägaren, och misstankarna riktades mot Kreml. Bland annat lade Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman skulden på "den totalitära ryska maskinen".

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att det har blivit mode att anklaga Ryssland innan man ens har inlett några undersökningar. Månne Lavrov visste hur rätt han hade?

Frågan är vad som är värre; att Hrojsman inte var informerad om intrigen, eller att han medvetet for fram med osanning.

Överraskningen var i alla fall total när en livslevande Babtjenko på onsdagseftermiddagen med lätt förlägen min trädde fram inför pressen tillsammans med den ukrainske chefsåklagaren Jurij Lutsenko och Vasyl Hrytsak som är chef för den ukrainska säkerhetstjänsten.

Avsikten med operationen var att avstyra en verklig mordkomplott och få fast de skyldiga, sades det. Några bevis presenterades inte.

Ukrainas president Petro Porosjenko var informerad om operationen och var mycket nöjd med den.

Förmodligen är man lika förtjust i Kreml.

Det falska mordet blev en propagandaseger för Ryssland, som nu har fått bästa tänkbara orsak att ifrågasätta både Ukrainas trovärdighet och andra komplotter som Ryssland har anklagats för. På ryskt håll drogs genast paralleller till mordförsöket i Storbritannien på den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia. Ryssland har energiskt förnekat all inblandning i mordförsöket, och nu fick man ett handfast bevis på att främmande underrättelseorgan verkligen kan fabricera falska anklagelser mot Ryssland.

Det fejkade mordet har kritiserats på bred front, av OSSE, Reportrar utan gränser och många andra respekterade organisationer.

Ukraina har skadat sin trovärdighet, och visat att man inte alls är främmande för likadana skumraskmanövrer som man anklagar Ryssland för. Det kommer att finnas en skugga av misstänksamhet gentemot all officiell information från Ukraina, är det sanning eller desinformation med bestämda syften?

Det stärker inte Ukrainas internationella ställning, som redan skadas av att landet inte kan eller vill få bukt med den djupt rotade korruptionen. För Ryssland som har sin egen agenda gentemot Ukraina är det mer än välkommet att Ukrainas integritet har försvagats.

Arkadij Babtjenko hade och har anledning att frukta för sitt liv. Han har bland annat arbetat för oppositionstidningen Novaja Gazeta, där sex reportrar har blivit mördade, den internationellt mest kända var Anna Politkovskaja. Babtjenko kan ha medverkat i komplotten i god tro för att rädda sitt liv.

Men operationen har inte bara skadat Ukraina, den har också kastat djupa skuggor över den oberoende journalistiken som måste hävda sig mot flödet av falska nyheter och alternativa sanningar.

Makthavare som är obekväma med kritiska och sanningssökande medier fick ett nytt vapen för att tämja dem. Möjligen bekymrar det här inte den ukrainska ledningen i nämnvärd grad, men för dem som värnar om en liberal världsordning, demokrati och mänskliga rättigheter var teatermordet i Kiev en allvarlig motgång.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning