Ytterligare fyra ryska skidåkare OS-avstängda på livstid

Maxim Vylegzhanin Bild: EPA/FILIP SINGER

Ryssland fråntas ytterligare två OS-medaljer i skidor från Sotji 2014.

Ytterligare fyra ryska skidåkare stängs av på livstid från OS. Ryssland förlorar även två OS-silver från Sotji 2014.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har funnit att Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Peukhov och Maxim Vylegzhanin brutit mot IOK:s antidopningsregler, uppger Rysslands skidförbund, enligt AP.

Liksom Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs de fyra av på livstid från tävlande i OS.

Maxim Vylegzjanin tog silver på femmilen bakom Alexander Legkov och även silver i lagprinten tillsammans med Nikita Kriukov. Medaljer som han nu kommer att få lämna tillbaka. Det innebär att Emil Jönsson och Teodor Peterson, som kom trea i lagsprinten, nu får ett OS-silver. Vylegzjanin var även med och tog stafettsilver, en medalj som Ryssland redan fråntagits efter Legkovs dopningsbesked.

I december i fjol släppte utredaren Richard McLaren den sista delen av sin rapport om rysk statsstödd dopning, som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Bland dem tolv ryska medaljörer i OS i Sotji. De sex ryska skidåkarna har varit avstängda under det här året. Den 1 november tog IOK beslut om Legkovs och Belovs livstidsavstängning från OS, och kom på torsdagen med samma besked för de övriga fyra.

Internationella skidförbundet ska nu inleda sin utredning om de sex skidåkarna, som fram till dess att beslut tagits är fria att tävla.

Fakta

McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén låter varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade. Förhören är planerade att pågå åtminstone under hela nästkommande månad.

Den 1 november blir Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid och i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver). Ryssland kallar domen en ”skandal” och säger direkt att en överklagan är på gång.

Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Peukhov och Maxim Vylegzhanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet någonsin haft ett statsstött dopningssystem.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning