Ryssar efterlysta för bulgarisk giftattack – samband med Skripal-fallet utreds

En undersökning, beställd av Emiljan Gebrev, i ett laboratorium i Finland hittade spår av ett bekämpningsmedel och ytterligare ett oidentifierat ämne i hans urin. Genrebild. Foto: AP/TT Bild:

Bulgarien utfärdar arresteringsorder för tre ryska medborgare som misstänks ligga bakom en uppmärksammad giftattack mot en vapenhandlare.

Ägaren av vapentillverkaren Emco, Emiljan Gebrev, bolagets vd samt Gebrevs son förgiftades i huvudstaden Sofia i april 2015 av en oidentifierad organisk fosforförening, uppger åklagaren. De tre insjuknade efter att ha utsatts för giftet men återhämtade sig.

Bulgariska myndigheter samarbetar med den amerikanska federala polisen FBI och med Storbritannien i utredningen.

Den eventuella kopplingen till giftattacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Salisbury 2018 har att göra med att en av de utpekade för dådet i Storbritannien enligt åklagaren befann sig i Bulgarien vid tiden för giftattacken där.

Enligt uppgifter i ryska medier arbetar den utpekade mannen för ryska underrättelsetjänsten GRU.

Bulgarien meddelade i februari i fjol att ett samband mellan giftangreppen i Sofia och i Salisbury utreds.

Ryska utrikesdepartementet har avböjt att kommentera arresteringsordern mot de ryska medborgarna.

Den 4 mars 2018 förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre överlevde.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, en av de platser där två misstänkta ryska agenter fångats på bild av övervakningskameror.

Storbritannien och Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) har identifierat giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där två misstänkta ryska män hade bott. Den ryska nyhetssajten Fontanka har identifierad en tredje person som kan ha varit inblandad i förgiftningen.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. Hennes partner och en polis som samtidigt kom i kontakt med giftet fick svåra skador, men de återhämtade sig.

Sergej Skripal var verksam inom underrättelsetjänsten GRU på 1990-talet, men agerade senare dubbelagent för brittisk räkning fram till 2004, då han greps i Ryssland. Sex år senare fick han flytta till Storbritannien i en fångväxling.

Förgiftningarna i Storbritannien fördömdes av många av Storbritanniens allierade i västvärlden och ledde till massutvisningar av ryska diplomater från ett 30-tal länder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning